Mleveni crni biber
2,110 RSDkg
svojstva
Pojačava lučenje stomačnih sokova, pa olakšava varenje posebno teške hrane, a stimulativno djeluje i na krvotok.
Oštrinu biberu daje alkaloid piperin, sadržaj piperina je od 5 do 10 % zavisno od vrste, dok miris bibera potiče od etarskih ulja.
Pojačava apetit, utiče na probavu, prikriva neprijatan zadah.
sastojci
Mleveni crni biber
način pripreme
Biber je univerzalan začin koji se koristi za sve vrste marinada, kuvanu ribu, jela od mesa, supe, variva, salate, sosove. Ulazi u sastav mnogih začina a koristi se i u proizvodnji parfema.
za one koje žele da znaju više
Biber je grm ili drvo koje uspeva u suptropskoj i tropskoj klimi, plodovi su slični tvrdim orasima, prečnika su od 4 do 6 milimetara, rastu na plodištu slično ribizlama. Bobice su zelene, crvene ili žute u zavisnosti od zrelosti. Crni i beli biber , dakle, potiču od iste biljke, samo su različite zrelosti.
Crni biber nastaje od zelenih, manje zrelih bobica koje pri sušenju postaju crnosmeđe i naborane.
Za beli biber beru se gotovo zrele crvene bobice koje se kvase da bi im se skinula kožica, a zatim se suše.
Postoji i oguljeni crni biber koji se prodaje pod nazivom "svetli biber".
Crni biber je oštrijeg ukusa nego beli, a obe vrste mirišu aromatično i ljutog su ukusa.
Postoji i zeleni biber koji je mariniran i koristi se kao garnirung uz meso.
Oduvek su zrna bibera posebno cenjena, svojevremeno su korišćena i kao zamena za novac.