Melasa (organski proizvod) 200 g Cornucopia
393 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
Melasa sirup je sporedni proizvod u proizvodnji šećera i dobija se od šećerne repe ili šećerne trske. Ovaj zaslađivač se koristi i kao zdrava zamena za šećer. Ima svojstven miris i slatkast ukus.
svojstva
Ovaj tamni, gusti sirup sadrži najviše šećera, oko 50% (najviše saharoze), ali i druge hranljive sastojke. Melasa je bogata mineralima, sadrži dosta gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Sadrži i značajne količine vitamina B6, te esencijalne aminokiseline. Što se tiče kalorija, 100 grama melase ima oko 290 kalorija.
Upotrebljava se još i u proizvodnji alkoholnih pića (ruma), kvasca i stočne hrane.
Očuvanje zdravlja kostiju. Pored kalcijuma i vitamina D, za očuvanje zdravlja kostiju je potrebna i određena količina magnezijuma. Melasa sadrži i kalcijum i magnezijum tako da je odlična u očuvanju kostiju, naročito u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi.
Odlična u borbi protiv anemije jer je odličan izvor gvožđa.
Odličan je izvor kalijuma.
Sprečava pojavu sedih vlasi i opadanje kose. Prema najnovijim studijama, jedna supena kašika melase sadrži dovoljan dnevni unos bakra-važnog hemijskog elementa čiji peptidi pomažu u stvaranju novih vlasi i bujanju kose.
Sadrži kalcijum 205 mg, gvožđe 4.7 mg, magnezijum 242 mg, kalijum 1464 mg.
sastojci
Sirup od šećerne trske.