Leblebija u konzervi (organski proizvod) 400 g La Bio idea
436 RSD370 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
svojstva
Barena sterilisana leblebija u konzervi - obrok ili humus za čas. Naut ili slanutak (Cicer arietinum) ili leblebija (kada su semenke nauta pržene ili pečene) je mahunasta belančevinasta biljka koja predstavlja visokovrednu namirnicu. Seme nauta, slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 - 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od nauta su propržene semenke, leblebije, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Pržen i samleven naut odlična je zamena za kafu.
Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17.4 - 23.3 odsto belančevina, 53.5 - 63.6 odsto ugljenih hidrata, 4.1 - 5.5 procenata biljnog ulja 3.3 - 5.5 odsto celuloze i 3.2 - 3.4 odsto mineralnih materija. Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.
Belančevine nauta mogu, slično soji, da zamene belančevine iz mesa, posebno kada se koriste zajedno sa pirinčom ili krompirom.
sastojci
Leblebije, voda, morska so.