• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Leblebija pečena
    Šifra: 910001

    Leblebija pečena

    510 RSDkg

    +
    Robna marka: Zemlja porekla: Turska Pakovanje:

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    364
    energetska Vrednost KJ
    --
    masti
    6g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.6g
    ugljeni hidrati
    60g
    - šećeri
    0g
    vlakna
    17g
    proteini
    19.3g

    o proizvodu

    Naut ili slanutak (Cicer arietinum) je mahunarka, puna belančevina. Pečeni naut se u našim krajevim zove leblebija i koristi se kao ukusna i hranljiva grickalica.

    svojstva

    Seme nauta je svetlosmeđe boje i koristi se kao varivo ili dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Ipak, najrasprostranjenija primena na našim prostorima, je u pečenom obliku, u vidu grickalica.
    Što se tiče sastava nauta on sadrži oko 20% belančevina, oko 60% ugljenih hidrata, 5% biljnog ulja, 5% celuloze. Mlade mahune nauta nisu za jelo, jer vegetativna stabla sadrže jabučnu i oksalnu kiselinu u velikim količinama. Takođe je i veliki izvor gvožđa i kalcijuma.

    za one koje žele da znaju više

    Leblebija je vrsta biljaka iz familije bobova. U istočnim zemljama melju je u brašno i od tog brašna prave izvrsna peciva. 
    U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su semenke energetski veoma bogate i posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti. Semenje generalno sadrži visok procenat fosfora, čak 20 puta više od ribljeg mesa, koje je poznato po visokom sadržaju fosfora.