Leblebija pečena
510 RSDkg
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
Naut ili slanutak (Cicer arietinum) je mahunarka, puna belančevina. Pečeni naut se u našim krajevim zove leblebija i koristi se kao ukusna i hranljiva grickalica.
svojstva
Seme nauta je svetlosmeđe boje i koristi se kao varivo ili dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Ipak, najrasprostranjenija primena na našim prostorima, je u pečenom obliku, u vidu grickalica.
Što se tiče sastava nauta on sadrži oko 20% belančevina, oko 60% ugljenih hidrata, 5% biljnog ulja, 5% celuloze. Mlade mahune nauta nisu za jelo, jer vegetativna stabla sadrže jabučnu i oksalnu kiselinu u velikim količinama. Takođe je i veliki izvor gvožđa i kalcijuma.
za one koje žele da znaju više
Leblebija je vrsta biljaka iz familije bobova. U istočnim zemljama melju je u brašno i od tog brašna prave izvrsna peciva.
U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su semenke energetski veoma bogate i posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti. Semenje generalno sadrži visok procenat fosfora, čak 20 puta više od ribljeg mesa, koje je poznato po visokom sadržaju fosfora.