Kuzu prah (organski proizvod) 50 g Mitoku
561 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
Mitokuov kuzu prah se odlično rastapa, dobro želira i daje pripremljenoj hrani satenski sjaj. Ovaj fini kuzu prah je lekovitiji od industrijski proizvedenog kuzua. Kuzu delotvorno jača organizam kod prehlada, neuralgija i reume jer ublažava upalu i snižava temperaturu. Kuzu sadrži veliku količinu izoflavona koji opuštaju mišiće i krvne žile, a posebno je delotvoran za regulaciju probave, a podržava i pravilan rad želuca i creva.
svojstva
Kuzu je biljka iz porodice mahunarki koja raste divlje u planinama i poljima Japana. Beli skrob dobijen iz korena kuzua u Japanu se od davnina ceni kao hrana, ali i lek. Jedan od najcenjenijih proizvođača kuzua u Japanu je kompanija Hirohačido, koja kuzu proizvodi na dugotrajan, tradicionalna način - upravo ovaj kuzu kompanija Mitoku otkupljuje.
Napici od kuzu praha koriste se u kineskoj i japanskoj ishrani i medicini zato što su vrlo lekoviti. Kuzu hladi i umiruje stomak i creva, preporučuje se u slučaju problema sa varenjem, slabog varenja, bolova u stomaku, kao i u slučaju dijareje. Ukoliko se redovno uzima kuzu će ojačati slab digestivni trakt i smanjiti simptome kao što su gasovi ili česta stolica.
Tradicionalna kineska medicina preporučuje kuzu i u slučaju visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, a i kao prevencija pojave krvnih ugrušaka i srčanih problema. Napici od kuzu praha mogu otkloniti i dugotrajne migrene, a preporučuju se u ranoj fazi prehlada, kada nos jako curi.
U Kini, napici od kuzua tradicionalno se koriste i kao lek protiv mamurluka. Moderna medicina potvrdila je pozitivno delovanje kuzu napitaka kao pomoćnog sredstva u lečenju alkoholizma, zato što ovaj napitak smanjuje želju za alkoholom i obnavlja organe oštećene dugotrajnim konzumiranjem alkoholnih napitaka.
način primene
Kuzu napitak treba konzumirati ujutro, na prazan stomak: razredite 1 kašičicu kuzua sa 1 velikom kašikom hladne vode, a zatim dolijte 2 dl vode i kuvajte 5 minuta na laganoj vatri uz stalno mešanje.
Kod gripa, prehlada i konstipacije preporučuje se kuvanje kuzua s malom količinom umeboši šljive i nekoliko kapi šoju sosa.
Upotrebljava se i za zgušnjavanje variva, umaka, preliva kao i za pripravljanje toplog napitka.
za one koje žele da znaju više
Koren biljke od koje se pravi prah kuzu velik je kao čovek i težak preko 100 kilograma.
Kuzu prah se dobija mukotrpnim, dugim procesom: prvo se rukama kopa i to tokom zimskim meseci, a zatim proces izdvajanja skroba traje takođe dugo, čak 120 dana i ne ubrzava se, već se dešava prirodno. Kuzu kompanije Mitoku 100% je prirodni proizvod, izrađen na tradicionalan način (po čemu je Mitoku i čuven među kompanijama koje se bave zdravim namirnicama).