Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Kus kus je bogat proteinima, vitaminom B, kalijumom, selenom i drugim mineralima. Ima visok sadržaj niacina, tiamina i folata.
Ima veoma malo masti, pa je korisna namirnica za regulisanje telesne težine.
Pomaže pravinom radu organa za varenje, zbog visokog sadržaja biljnih vlakana.
Za one koji bi da znaju više
Kus kus potiče iz Severne Afrike. Prvi pisani tragovi o upotrebi kus kusa potiču iz XIII veka. Vrlo je moguće da je u Severnu Afriku recept za izradu kus kusa stigao iz dubina afričkog kontinenta.
Kus kus koji danas najčešće koristimo već je delimično termički obrađen i to omogućava njegovu instant pripremu. Tradicionalni način pripreme traje mnogo duže.
Način pripreme
1 šolju kus kusa preliti 1 šoljom kipuće vode ili supe, posoliti i dodati malo ulja. Ostaviti da odstoji poklopljeno 5-10 minuta.
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 344
Masti: 2.2 g
Zasićene masti: 0.5 g
Ugljeni hidrati: 66.4 g
Ugljeni hidrati (šećeri): 1.7 g
Vlakna: 8.8 g
Proteini: 13 g
So: 0 g
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.