Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Kurkuma poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva.
Ublažava artritis
Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zglobova, ublažava jutarnju ukočenost i otekline. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima snažno protivupalno dejstvo, koje je nekad i jače od komercijalnih lekova protiv upala.
Sprečava bolesti srca
Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin sprečava nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar.
Pomaže kod upale debelog creva
Kurkumin takođe može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti creva poput kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona pomaže razvoj dobrih bakterija.
Osim za unutrašnje probleme, kurkuma je odlična i za lečenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze.
Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično dejstvo, posebno u slučaju kandide.
Način primene
Kurkuma se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u pilav, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, supu ili čorbu, palačinke, kolače, u šolju toplog mleka… Idealna kombinacija je kurkuma sa kokosovim (ili drugim hladno ceđenim) uljem i biberom, jer biber uvećava dejstvo kurkume, a ulje povećava apsorpciju hranljivih materija. Obično je dovoljno samo ½ – 1 kafena kašičica (1,5 – 3g) kako jelo ne bi imalo previše intenzivan miris. Najbolje je dodati jelima pri kraju spremanja kako bi se maksimalno sačuvala njena lekovita svojstva.
Od kurkume se može praviti i čaj, koji je vrlo popularan u Japanu. Za pravljenje čaja potrebno je dodati kafenu kašičicu kurkume u šolju vruće vode.
Izbegavati konzumiranje kurkume ne prazan stomak. Kurkuma se može koristi i u kozmetičke svrhe, kao maska za lice ili za izbeljivanje zuba.
Sastojci
Organska kurkuma u prahu.
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 354
Masti: 10 g
Zasićene masti: 3.1 g
Ugljeni hidrati: 65 g
Ugljeni hidrati (šećeri): 3.2 g
Vlakna: 21 g
Proteini: 8 g
Natrijum: 38 mg
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.