Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
U kombinaciji sa korijanderom služi kao odlično sredstvo za neutralisanje štetnih efekata preterane ljutine čilija, bibera i drugih “vrućih” začina. Zbog toga Indijci mogu da podnesu veoma ljutu hranu - oni u nju dodaju indijski kim i korijander i tako neutrališu negativne efekte ljutine.
Redovna upotreba ovog kima u pripremi hrane blagotvorno deluje na:
- Poboljšanje varenja
- Smanjenje gasova i nadutosti
- Neutralisanje viška kiseline
- Normalno lučenje probavnih sokova
- Uklanjanje stomačnih grčeva
- Normalno kretanje hrane kroz creva
- Probleme sa mokraćnim putevima
Način primene
Kumin je odličan začin za povrće i mahunarke jer naglašava prirodnu slatkoću ovih namirnica i neutrališe njihovu oporost i sklonost ka stvaranju gasova u crevima.
Kuvano povrće, pirinač
Na malo vrelog ulja ili ghija prepržite različite začine (na primer indijski kim, grčko seme, seme slačice i biber). Kada semenke poskoče, dodajte i začine u prahu kao što su kurkuma, mleveni korijander, đumbir i slično. Pržite nekoliko trenutaka a zatim dodajte naseckano povrće i sve zajedno pržite uz stalno mešanje. Dodajte malo vode, poklopite i kuvajte do kraja. Isti postupak je i za pirinač.
Mahunarke
Skuvajte željenu vrstu mahunarki i kada je gotovo prelite zaprškom od začina: u maloj posudi za sos prepržite seme đire i drugih začina po želji kako je gore opisano. U posudu gde se kuva pasulj dodajte gotovu zapršku. Ako ste sve pravilno uradili, doći će do blage erupcije vode koja ključa u loncu sa pasuljem. Sve dobro izmešajte, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta.
Salate
Jednu čajnu kašičicu semena prepržite na suvom tiganju. Kada semenke potamne sklonite sa vatre i zatim sameljite (istucajte u avanu). Ovim prahom pospite sveže isečene krastavce, paradajz itd. Ukus je izuzetan.
Testa i peciva
U nezamešeno brašno dodajte željenu količinu semenki i dobro izmešajte. Zatim pripremajte kao i obično.
Sastojci
Kumin u zrnu 100 %.
Proizvod može sadržati tragove: glutena, soje, celera, senfa i susama.
Za one koji bi da znaju više
Zbog svoje izuzetne arome seme đire je omiljeni začin u indijskoj, meksičkoj, kubanskoj, zapadno-kineskoj, severno-afričkoj i blisko-istočnoj kuhinji. Ukus i miris indijskog kima potiču od obilja eteričnih ulja, pre svega kumin-aldehida u sirovom semenu i pirazina koji nastaju njegovim prženjem ili pečenjem.
Indijski kim je obavezan sastojak karija, nekih vrsta holandskih sireva i tradicionalnih francuskih hlebova i brazilske kuhinje. Poznate začinske mešavine kao što su garam masala, achiote, adobos, sofrito, kari, bahaarat itd. u znatnoj meri sadrže i kumin.
Kumin je odličan začin za povrće i mahunarke jer naglašava prirodnu slatkoću ovih namirnica i neutrališe njihovu oporost i sklonost ka stvaranju gasova u crevima. Zbog toga se naširoko koristio u drevnoj Grčkoj i starom Rimu, gde je postojao običaj da se na stolu drži posudica sa indijskim kimom, kao što se danas drži biber. Ovaj običaj se i do danas održao u Maroku.
Postojbinom đire se smatra Persija. Danas se najviše gaji u Indiji, Šri Lanki, Siriji, Pakistanu i Turskoj a nešto manje u Iranu, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Maroku, Egiptu, Meksiku i Čileu.
Upotreba u ajur-vedi
Indijski kumin je sastojak velikog broja kompleksnih ajurvedskih sredstava za poboljšanje varenja i za podmlađivanje. Često se koristi i kao kućni lek ili prva pomoć.
Protiv gasova i grčeva u crevima (količni bol)
5 grama semenki (jednu kafenu kašičicu) stavite u litar vode i zagrejte do ključanja. Kuvajte oko 2 minuta, skinite sa vatre i sipajte u termos. Pijte ovu vodu u malim gutljajima na svakih pola sata.
Kod prejedanja i posle uzimanja teške hrane
Prepržite jednu kašičicu semenki na suvom tiganju (bez ulja) i pojedite. Još je bolje ako pomešate pola-pola sa semenkama komorača.
Kod slabog varenja i zadaha iz usta
Posle svakog obroka pojedite kašičicu preprženih semenki.
Kod problema sa prostatom i mokraćnim kanalima
Izmešajte kumin, korijander i komorač u odnosu 1:1:1. Jednu kašičicu ove mešavine stavite u 200 ml vode i pustite da proključa. Skinite sa vatre, poklopite i pustite da se prohladi. Pijte dve šolje dnevno dok problemi ne prođu.
Posle porođaja
Đira je korisna za srce i uterus i povećava količinu majčinog mleka. Zbog svojih svojstava da neutrališe gasove, redovna upotreba ovog začina u ishrani porodilja korisno utiče i na varenje novorođenog deteta.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.