Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Latinski naziv i familija: Taraxacum oficinale Weber (Asteraceae).
Biljka je sa mlečnim sokom, listovi su lancetasti, duboko, nepravilno, testerasto usečeni, sakupljeni u prizemnu rozetu. Cvetovi su žuti, papus beo, koren je vretenast, uzduž naboran, sivomrk. Kosmopolitska je vrsta evroazijskog porekla, raste na mezofilnim livadama, pašnjacima i travnjacima urbanih područja.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: osušen list i koren. Hemijski sastav : gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi.
Primena: kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.
Takođe se koriste: sveži listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi.
Ograničenja u upotrebi: Može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba.
Način primene
Kafenu kašiku korena maslačka preliti šoljom (200 ml) hladne vode, poklopiti, zagrejati do ključanja i kratko prokuvati. Ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Maslačak (Taraxaci herba ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 13, 37 Instituta Josif Pančić.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.