• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Kinoa (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Kinoa (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
    Šifra: 4503002

    Kinoa (organski proizvod) 200 g Bio Špajz

    561 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Holandija Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    368
    energetska Vrednost KJ
    1539
    masti
    6.1g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.71g
    ugljeni hidrati
    57g
    - šećeri
    1.34g
    vlakna
    7g
    proteini
    14g

    o proizvodu

    Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i ,majka žitarica’. Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane starih Inka. Kinoa je izuzetno hranljiva sadrži više kalcijuma od mleka a za ljudsku ishranu ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog  uz povrće, pasulj, u salatama i supama.

    svojstva

    Kinoa ima, za ljudsku ishranu, bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i greje telo. Tonificira bubrege.
    Dobar je izvor vitamina B2 i nijacina. Takođe dobar je izvor gvožđa i fosfora i zato se preporučuje u dijetama za lečenje anemije.
    Odlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.
    Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije.

    način pripreme

    U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju kinoa i sačekati da zavri. Kada zavri smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 minuta (sve dok se klica ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.

    Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i poslastica.

    za one koje žele da znaju više

    Kinoa je žitarice iz porodice Chenopodium, kao i amarant. Kinoa ne pripada zaista žitaricama, ali se na taj način gaji i priprema pa se zbog toga često u tu grupu i pripaja. Od biljke kinoe u ishrani se koriste i zeleni listovi.
    Kinoa se uzgaja na velikim visinama.