Kari
510 RSDkg
svojstva
Kari poseduje protivupalna svojstva, dobar je antioksidant, sprečava nastanak Alchajmerove bolesti. Antoksidanti štite neurone i pomažu onima koji imaju umerenu demenciju da očuvaju svoje kognitivne funkcije. ”Čak i mala količina karija utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti“ (smatra naučnik Ce Pin).
sastojci
Kari - mešavina začina.
način primene
Kari madras možete koristiti kao dodatak raznim jelima, a mi Vam predlažemo jedan od klasičnih indijskih načina primene ovog veoma zastupljenog začina:
Pola kilograma povrća, malo soli i dve do tri kašičice Madras karija dobro promešajte i ostavite da odstoji petnestak minuta.
Ispržite dva crna luka i zelene ljute papričice, dodajte i tri do četiri kašike gija (prečišćenog maslaca).
Izmešajte povrće i isprženi luk te dodajte malo kokosovog mleka ili vode. Nastavite da kuvate na tihoj vatri dok sve nije skuvano. Poslužite toplo. Prijatno!
za one koje žele da znaju više
Kari je indijska mešavina začina popularna u celom svetu. Tamno žute boje je, karakterističnog mirisa i pikantnog ukusa. Glavni sastojak je tamno žuti prah ,,žutog korena'' - kurkume.
Koren kurkume se kuva, suši, oguli mu se koža, zatim se melje u prah. Pored kurkume u sastav karija ulaze još i: kardamon, korijander, paprika ili čili paprika, kim, muskat, klinčići, biber, cimet.
U Indiji domaćice pripremaju same ovaj začin prema ukusima članova porodice, na zapadu ovaj začin dobijamo gotov. Kari može imati brojne varijacije, može biti blaži ili ljući. U radnjama se najčešće nalaze blage varijante ovog začina.