Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Lekovita dejstva kamu kamu.
Vitamin C je najpoznatiji i možda najvažniji od svih vitamina. Ne može se proizvoditi od strane tela i mora se unositi putem hrane. Dr Szent-Giorgi je 1937. dobio Nobelovu nagradu za medicinu za izolaciju vitamina C i prepoznavanje njegove važne uloge za zdravlje ljudi. U svojim studijama pokazao je mnoge koristi od konzumiranja vitamina C u prorodnom obliku, iako je bio naučnik koji je izolovao askorbinsku kiselinu, insistirao je da su daleko veće prednosti vitamina C kada se konzumira iz prirodne hrane. Prirodni izvori vitamina C sadrže i druge kofaktore koji povećavaju efikasnost i iskoristivost vitamina C u organizmu. Sadržaj prirodnog vitamina C u kamu kamu je poboljšan punim profilom prirodnih minerala i amino kiselina.
Kamu kamu je vrsta superhrane, i mnogi istraživači se slažu da je kamu kamu prirodni podizač energije i sjajan za zdravlje očiju i usne duplje.
Ovo egzotično voće do kojeg je teško doći sadrži 60 puta više vitamina C od narandže, a samo jedna kašičica praha napravljenog od ove voćke ima i do 600 puta više vitamina C od narandže. Naš organski kamu kamu prah sadrži čak 8 % vitamina C, što je za sada najviše moguće.
Dobar je izvor beta karotena, gvožđa, kalcijuma, fosfora, riboflavina i tiamina. Kamu kamu sadrži i aminokiseline valin i serin. Valin je od velike važnosti za centralninervni sistem, kognitivne funkcije i pucanje mišića, dok serin potpomaže zdravu probavu.
Interesantno je da na 100 grama voća kamu kamu dolazi čak 7.1 miligrama kalijuma, koji je važan za pravilan rad bubrega i srca.
Kamu kamu sadrži i galsku i elaginsku kiselinu, za koje je poznato da imaju antivirusna i antigljivična svojstva, te deluju kao antioksidanti. Mnoga istraživanja su pokazala da elaginska kiselina ima antikancerogeni efekat, a veruje se i da pomaže dijabetičarima da pod kontrolom drže svoju bolest.
Kamu kamu prah se dobija od bobičastog Amazonskog voća (lat. Myrciaria dubia) koje raste u poplavljenim tropskim šumama uz reku Amazon. Ova žbunasta biljka uspeva na području Perua, Brazila, Kolumbije i Venecuele. Plod je veličine trešnje, a boja mu varira od crveno-zelenkaste do tamno ljubičaste tokom sazrevanja. Specifičan je način branja, pošto mu je teško prići, domoroci ih skupljaju sa svojih čamaca i vekovima ih koriste u svojoj tradicionalnoj medicini. Veruje se da kamu kamu ima veoma snažna antioksidantska svojstva, jača čak i od akai bobica.
Iako izgledom podseća na veliku bobicu ili šljivu, a ukusom na hibiskus i borovnice, gotovo nikada se ne konzumira sveže, jer je izrazito kiselo. U svežem obliku koristi ga samo lokalno stanovništvo Perua i Brazila, a inače se suši i melje u prah, kakvo dolazi i na naše tržište.
Način primene
Mogu ga koristiti svi, čak i deca i trudnice, jer nisu zabeležene nikakve neželjene posledice uzimanja ovog voća.
Postoje neka saznanja da kamu kamu može da utiče na rad lekova hemoterapije, pa je potrebno posavetovati se sa lekarom u vezi konzumiranja ove biljke i hemoterapije.
Sastojci
100 % organski kamu kamu prah
Način pripreme
1 kafena kašičica u sokove, frapee, sladolede, zobenu kašu. Zbog visokog sadržaja vitamina C kamu kamu prah ima jak kiseo i blago gorak ukus. Po želji možete zasladiti nekim prirodnim zaslađivačem: kokosovim šećerom, agava sirupom.
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 333
Masti: 0.13 g
Zasićene masti: 0 g
Ugljeni hidrati: 81.2 g
Ugljeni hidrati (šećeri): 19.15 g
Vlakna: 0.55 g
Proteini: 1.55 g
Vitamin C: 8000 mg
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.