Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Lekovita dejstva kakao putera
Poznato je da je kakao antiseptik, diuretik, da olakšava kontrakcije materice i izaziva ili ubrzava menstruacije, eliminiše parazite, tradicionalno se koristi kao lek za opekotine, kašalj, kod suvih usana, groznice, malarije, nefroze (bolest bubrega), porođaja, u trudnoći, kod reumatizma i rana. Izvor je gvožđa, Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, vitamina i minerala.
Odličan je za tretiranje suve i ispucale kože
Kakao puter je bogat antioksidansima koji pomažu u poboljšanju kognitivne funkcije.
Takođe sadrži zasićene masti koje se lako apsorbuju u telo. Ovaj puter je od velike koristi osobama sa osjetljivom kožom jer ne izaziva iritaciju.
Da biste poboljšali efekat, možete ga mešati sa esencijalnim uljima kao što su arganovo ili kokosovo ulje.
Može pomoći kod ekcema
Pored hidratacije kože, upotreba kakao putera može pomoći u smanjenju simptoma ekcema ili dermatitisa. Smanjuje svrab i pomaže u zaceljivanju obolelog tkiva.
Za najbolje rezultate možete mešati kakao puter sa drugim hladno ceđenim lekovitim uljima kao što su maslinovo, kokosovo i suncokretovo ulje
Pomaže kod poremećaja raspoloženja
Dobra stvar je da kakao puter može pomoći u povećanju proizvodnje serotonina u vašem telu.
Kakao puter upakovan je antidepresivnim svojstvima koji pomažu u kognitivnim aktivnostima, podstiču vaše raspoloženje i borbu protiv blage depresije.
Kad god se osećate neraspoloženo, posegnite za kakao puterom i bićete zapanjeni rezultatima.
Odličan je za negu kose
Kakao puter čini kosu sjajnom, hidrira je i daje joj volumen.
Prilikom pripreme prirodnih preparata za kosu, možete koristiti kakao puter kao glavni sastojak za najbolje rezultate.
Kako sprečiti ili ublažiti već nastale strije sa kakao puterom:
Za početak koristite prirodan sapun za osetljivu kožu, koji ne isušuje i ne iritira.
Nanesite istopljeni kakao puter na pogođena područja i masirajte kožu sve dok potpuno ne upije mast.
Ponavljajte nanošenje dva puta dnevno kako biste osigurali pozitivne i brže rezultate.
Ako ste trudni, dok je trbuh još sasvim mali nanosite kakao puter na kukove, stomak i butine kako biste sprečili razvoj strija.
Za najbolje rezultate preporučujemo da nastavite da koristite kakao puter čak i posle trudnoće.
Kakao puter stiže sa bogatih i plodnih zemljišta Južne Amerike. Slavna istorija svedoči o korišćenju kakaa u Južnoj Americi, gde su nekada zrna kakaa bila toliko vredna da su korišćena kao sredstvo plaćanja. Naš organski sirovi kakao puter se pravi 100 % od najkvalitetnije sorte Criollo i jedinstven je na našem tržištu pošto je granulisan (nije u blokovima pa nema otpada, niti se mrvi). Zrna se blago fermentišu, a temperatura procesa je ispod 45°C što ga čini sirovim kakao puterom.
Teža prerada (grejanje na višim temperaturama) koja pretvara sirovi kakao puter u običan kakao ne utiče samo na to kako proizvođači označavaju krajnji proizvod. Ova toplota zapravo utiče na molekularnom nivou na kako, menjajući njegovu strukturu i umanjujući sadržaj hranjivih sastojaka. Na engleskom jeziku čak nemaju ni isto ime, sirovi kakao puter je „Cacao Butter“ a termički prerađen kakao puter je „Cocoa Butter“!
Naš kakao puter je sirov, ovo garantuje izuzetan kvalitet, a miris i ukus govore sami za sebe, tako da ga opravdano nazivaju „hrana bogova”.
Kakao zrna od kojih se dobija kakao puter, su visoko-antioksidativna hrana, jer sadrže značajnu količinu polifenola i flavanoidnih antioksidanata. U stvari, pokazalo se da su zrna kakaa jedan od najvećih dobavljača polifenola u našoj ishrani. Neki od ovih antioksidanata ostaju u kakao maslacu i nakon što se odvoje od zrna, što znači da je korisno za poboljšanje imuniteta, spuštanje upala i poboljšanje zdravlja srca – uprkos činjenici da je to zasićena mast. Kakao puter je zdrava mast, uglavnom zasićena kao kod kokosovog ulja.
Sastojci
100 % organski sirovi kakao puter.
Vlaga 0.2, Pepeo 0.
Napomena
Prekomerna upotreba kakao putera može da dovede do gojaznosti. U retkim slučajevima, može da izazove alergiju na koži i svrab.
Način pripreme
Do 30 g dnevno u hrani. Može da se koristi za pravljenje čokolade i slatkiša, a takođe može da se nanosi na kožu kao krema.
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 879
Masti: 96.1 g
Ugljeni hidrati: 3.2 g
Vlakna: 0 g
Proteini: 0.33 g
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.