Ječam

140,00 RSD
Za kilogram. PDV je uključen u cenu.
-
+
Kg
Total:
14,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 4003001

Zemlja porekla: Srbija

Svojstva

Ječam se često se koristi kao zamena za pirinač. Upotrebljava se u supama, varivima, za pripremanje kaše i hleba. Ima mali sadržaj masti i puno biljnih vlakana koja deluju na snižavanje holesterola u krvi. Ječam se lako vari. Bogat je belančevinama, gvožđem, vitaminima B grupe. Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za dobar metabolizam. Sadrži veliki procenat nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju holesterola u krvi.
Ječam je veoma hranljiva žitarica, bogata vitaminima B kompleksa. Smirujuće deluje na nervni sistem. Dobar je za jetru i žučnu kesu. Bogat je kalijumom, kalcijumom i fosforom.

Sastojci

Ječam oljušteni

Za one koji bi da znaju više

Oljušteni ječam je proizvod koji se dobija ljuštenjem i poliranjem ječma posle odstranjivanja ljuske.
Ječmena prekrupa je u stvari grubo prekrupljeno ječmeno zrno posle odstranjivanja ljuske. Sadrži sve sastojke oljuštenog celog zrna ječma i služi u mnogim krajevima za spravljanje ječmene kaše i kao dodatak nekim vrstama hleba.
Ječmeno brašno je mleveni proizvod kod koga je prethodno odstranjena ljuska. Kada se pomeša sa vodom predstavlja dobro sredstvo za zgušnjavanje supa i sosova sa mlekom.
Ječmene pahuljice se dobijaju presovanjem i drobljenjem zrna ječma. Koriste se za spravljanje pudinga sa mlekom i kao dodatak drugim slatkim i slanim jelima. Nalazi se u sastavu muslija.
Ječmeni slad je najvažnija sirovina u proizvodnji piva i jakih alkoholnih pića, kao i za proizvodnju sladne kavovine (surogata kafe).
Ječmeni malt sirup proizvode neke pivare ekstrakcijom iz ječmenog slada. Prodaje se kao prirodni zaslađivač, jer je slične konzistencije i ukusa kao med. Manje je sladak i ređi je od meda. Njegovim korišćenjem nivo šećera u krvi se zlatno slabije podiže, pa se smatra zdravijim od meda kao zaslađivača. Sirup je pretežno ugljenohidratnog sastava i oskudeva u vitaminima i mineralima.

Način pripreme

Čorba od ječma
100 g ječma, glavica crnog luka, manji koren celera, 2 manje šargarepe, 1 kašika hladno ceđenog ulja suncokreta, so, biber, peršun.
Izdinstati luk na malo vode. Naliti 1.5 litar vode, dodati ječam i kuvati na umerenoj vatri dok ječam ne omekša. Kada omekša, dodati narendanu šargarepu i celer. Kuvati još desetak minuta. Posoliti, dodati biber i posuti seckanim peršunom. Prijatno!

Pogledajte još i...

Bio Špajz

Oljušteni ovas (organski proizvod) 500 g Bio Špajz
432,00 RSD

Nastojte da u ishranu uvedete jednu šolju ovsa ili ovsenih pahuljica dnevno.

Granum

Kikiriki puter 170 g Granum
273,00 RSD

Granumov kikiriki puter se pravi od čistog kikirikija, bez hidrogenizovanih masti i šećera, inače čestih dodataka ovom namazu. Prirodno ne sadrže holesterol, gluten ni kazein. Postan proizvod.

Bio Špajz

Laneno seme mleveno (organski proizvod) 100 g Bio
0,00 RSD

Organsko mleveno laneno seme, bogato vlaknima i izvor proteina. Vakuumirano.

Čika Perini hlebovi

Hrono hleb extra mešavina 350 g Čika Perini hlebovi
190,00 RSD

Mešani integralni beskvasni hleb produžene svežine, pakovan u zaštitnoj atmosferi.

Simić voće

Čoko višnja 100 g Simić voće
292,00 RSD

Osmotski sušena višnja prelivena kakao prelivom (50 %). Posno.


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart