Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Proso je žitarica za koju se smatra da je po prvi put kultivisano pre više od 4000 godina u Aziji. Kao glavna žitarica u Evropi tokom srednjeg veka – i uvek osnovna namirnica u manjim razvijenim zemljama – proso se danas vraća u Ameriku.
Proso ćete naći u svemu od žitarica za doručak, preko brašna, do piva bez glutena. Proseno brašno ima više proteina nego brašno od smeđeg pirinča (najčešće korišćeno bezglutensko brašno). Pored toga, sadrži vlakna pogodna za mikrobiome za unapređenje zdravlja creva. Proseno brašno sadrži mnoge druge hranljive materije uključujući magnezijum, mangan, fosfor i folat. Bogat je izvor antioksidanata i ugljenih hidrata sa niskim sadržajem glicerina.
Minerali (u 100 g): Cink 31 mg/kg, gvožđe 54 mg/kg, magnezijum 2440 mg/kg, kalcijum 314 mg/kg, natrijum 22 mg/kg, kalijum 2787 mg/kg.
Način primene
Brašno od prosa ima blag i ukusan orašasti ukus i može se koristiti u receptima za mafine, hlebove i još mnogo toga.
Sastojci
Brašno od očišćenog prosa. Od očišćenog, posebno pripremljenog prosa mlevenog na mlinu sa mlinskim kamenom. Zbog načina mlevenja, brašno zadržava sve sastojke zrna i nutritivne vrednosti.
Sadržaj vode: 11.3 %
Sadržaj pepela: 1.3 %
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 375
Masti: 3.5 g
Zasićene masti: 1.9 g
Ugljeni hidrati: 65 g
Ugljeni hidrati (šećeri): <1 g
Vlakna: 7.1 g
Proteini: 11 g
So: <0.011 g
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.