Integralni susam (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
420 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100gsvojstva
Jača jetru i bubrege, srce i pluća, slezinu i pankreas. Pomaže kod reumatizma, suvog kašlja, lošeg vida, zvonjave u ušima, bola u krstima...
Sadrži i minerale: kalcijum 975 mg, kalijum 458 mg, gvožđe 14.5 mg
način primene
Susam se koristi u velikom broju slatkih i slanih jela. Jedan od načina je da susam potopiti u toku noći, a sutradan ga tostirati.
Bonžita sa crnom čokoladom
Sastojci: 150 g crne čokolade, 50 g putera, 70 g kristal šećera, 9 kašika meda, 100 g susama (blago propržiti u suvoj posudi), 150 g pečenog kikirikija (mleven), 1 kutija flipsa sa medom.
Čokoladu, puter i med blago istopiti (ne sme da proključa). Kikiriki ispeći u rerni, a susam u sudu propržiti da blago porumeni. Kikiriki samleti i dodati u istopljenu čokoladu, prethodno sklonjenu sa ringle, a zatim dodati i susam i flips. Sve to dobro promešati i izliti na nauljenu tacnu kad se malo prohladi. Pritisuti odozgo rukom da se što bolje slepi i staviti u frižider da se stegne.