Indijski orah pečeni
1,630 RSDkg
sastojci
Indijski orasi obiluju antioksidanatima, vitaminima i mineralima, kao što su aminokiseline, cink, kalijum, gvožđe, kalcijum, bakar, fosfor, nijacin i vitaminom B6.
Može da se konzumira sirov, pečen ili pržen. Ima sladak ukus i miris, odlična je zamena za grickalice ili kao dodatak raznim jelima: salate, kaše, puter od oraha, kolači, sladoledi...
Preporučena optimalna dnevna doza je 5-10 oraha dnevno.
Iako se indijski orasi smatraju mastima, oni sadrže dobar holesterol.
Konzumiranje indijskog oraha dobro je za zdravlje kostiju, jer sadrži magnezijum i vitamin K.
Imaju nizak glikemijski indeks koji pomaže u sprečavanju skoka nivoa šećera u krvi.
Bogati su bakrom, pa pomažu u povećanju proizvodnje kolagena koji je neophodan za elastičnost kože.
Prebiotici, koji su prisutni u indijskom orahu su vlakna koja pomažu u razvoju dobre crevne flore.
Indijski orah je odličan izvor gvožđa, što je od vitalnog značaja za prenos kiseonika u telu i pomoć u radu enzima i imunog sistema.
za one koje žele da znaju više
U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su semenke energetski veoma bogate i posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti. Semenje generalno sadrži visok procenat fosfora, čak 20 puta više od ribljeg mesa, koje je poznato po visokom sadržaju fosfora.