Hladno ceđeno nerafinisano ulje od repice 500 ml Granum
416 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
Hladno presovano, nerafinisano ulje od uljane repice.
svojstva
Uljana repica (Brassica napus), jedna od najstarijih uljanih kultura, gajena je u Indiji još pre 4000 godina. Uljana repica originalno potiče s područja Mediterana i Severne Evrope, a smatra se vrlo važnom uljaricom koja zauzima čak treće mesto po količini proizvodnje, odmah iza palminog i sojinog ulja.
Dobijeno mehaničkim ceđenjem sirovih semenki uljane repice, ovo hladno presovano, nerafinisano ulje odlikuje bogat sadržaj nezasićenih masnih kiselina. Sadrži sve tri esencijalne masne kiseline: omega 3, 6 i 9 i zbog svog blagog mirisa i ukusa preporučuje se za spremanje kolača i peciva. Esencijalne masne kiseline (omega 3 i 6) ljudski organizam ne može sam proizvesti. Kako su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, vrlo je važno unositi ih kroz ishranu.
Repica se smatra poželjnim izvorom masti jer zamena zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Repičino ulje izuzetno je bogato vitaminom E koji u organizmu deluje kao antioksidans.
Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa I ukusa karakterističnog za sirovinu i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
Zašto hladno presovano?
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena.Tako dobijeno ulje potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.
Blagotvorno dejstvo repičinog ulja je mnogostruko:
doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi
smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova
pozitivno utiče na nivo HDL holesterola i triglicerida
Ulje sadrži Eruka kiselinu u dozvoljenim količinama (max 2%).
sastojci
Ulje semena uljane repice 100%.
Proizvod može da sadrži alergene (susam i orah) u tragovima.
način primene
Zbog visokog procenta omega 3 i 6 masnih kiselina preporučuje se pre svega kao salatno ulje, ali mnogi ga, zbog izuzetno visoke tačke dimljenja, kao i blagog ukusa, koriste i u kuvanju i pečenju.