Hladno ceđeno laneno ulje 250 ml Granum
543 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100gsvojstva
Laneno ulje je od svih biljnih i životinjskih ulja najuravnoteženiji izvor omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina. Skoro svi sistemi organa mogu imati koristi od sastojaka lanenog ulja. Upotrebom lanenog ulja umanjuje se rizik od pojave kancera, srčanih oboljenja, alergija, artrisa, ekcema, depresije, zamora, infekcija, PMS-a.
Potpuno prirodan proizvod, ne sadrži holesterol.
Laneno ulje je nerafinisano ulje dobijeno postupkom hladnog ceđenja neoljuštenih, sirovih semenki žutog lana na savremenim pužnim presama. Iako je lan jedna od najstarijih gajenih kultura, tek poslednjih decenija ponovo ulazi u širu upotrebu. Svoju zasluženu popularnost duguje činjenici da je najbogatiji billjni izvor omega 3 masnih kiselina. Ove esencijalne masne kiseline postale su deficitarne u ishrani savremenog čoveka tokom poslednjih pedesetak godina, rezultirajući, naučnici smatraju, u povećanoj stopi kardiovaskularnih oboljenja.
Zahvaljujući svom protivupalnom dejstvu, omega 3 masne kiseline:
pospešuju kardiovaskularno zdravlje
pomažu u održavanje normalnog funkcionisanja digestivnog trakta (tradicionalno se koristi kao laksativ)
podržavaju zdravlje kože, kose i noktiju
Laneno ulje je neophodan sastojak Budvig protokola – dijete koju je razvila dr Johana Budvig za prirodnu prevenciju i lečenje mnogih savremenih bolesti.
Zašto hladno ceđeno?
Hladno ceđeno ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Tako dobijeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline kojima seme prirodno obiluje.
Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski dobijenog ulja, koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je potpuno čisto i ne prolazi ni kroz jednu fazu rafinacije.
sastojci
100% ulje semena lana.
Alergeni: Može sadržati koštunjavo voće i susam u tragovima.
način primene
Laneno ulje se može koristiti kao salatno ulje ili se može piti 1-2 kašike dnevno. Preporučuje se uz obroke bogate proteinima (po Budvig dijeti najbolje uz mladi sir).
Zbog osetljivosti omega 3 masnih kiselina, laneno ulje je najbolje držati u frižideru, u originalnoj ambalaži, van izvora toplote i sunčeve svetlosti.
Ovo ulje proizvedeno je procesom hladnog presovanja, čime je u njemu očuvan maksimum visokovrednih hranljivih sastojaka. Zaštićeno je inertnim gasom što omogućava dugu održivost u neotvorenoj boci. Posle otvaranja ulje upotrebiti u roku od 45 dana. Pažljivo zatvarati flašu posle upotrebe i čuvati na tamnom i hladnom mestu.