• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Heljda (organski proizvod) 450 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Heljda (organski proizvod) 450 g Bio Špajz
    Šifra: 4516079

    Heljda (organski proizvod) 450 g Bio Špajz

    457 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: EU Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    1440
    energetska Vrednost KJ
    343
    masti
    3.4g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.7g
    ugljeni hidrati
    71.5g
    - šećeri
    2g
    vlakna
    10g
    proteini
    13.3g

    o proizvodu

    Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki...

    svojstva

    Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.

    Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.
    Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.
    Heljda se koristi spolja, za kožu koja je u nekoj vrsti zapaljenja ili u slučaju opekotina. Napraviti oblogu od tostiranog brašna heljde pomešanog sa sirćetom.

    Heljda sadrži i mikroelemente kao što su jod, cink, brom i druge, organske kiseline i rutin (iz grupe vitamina P), koji predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija (povišeni pritisak), reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju zbog povećane radijacije. Heljda je bogata svim vitaminima grupe B.

    Opomena – nije preporučljiva za one koji pokazuju znake toplote a to su: povišena temperatura, crveno lice, tamno crveni jezik, visoki pritisak, ili one koji imaju poremećaj elementa vetra a to su dezorijentacija, nervoza, vrtoglavica, grčevi i emocionalna nestabilnost.

    način pripreme

    Isperite 1 šolju heljdei dodajte u 2 šolje ključale vode sa prstohvatom soli. Kuvajte na tihoj vatri 15-20 minuta dok voda ne bude apsorbovana, a zatim ostavite poklopljeno 5 minuta. Prijatno!

    za one koje žele da znaju više

    Insekti ne napadaju heljdu kao ni žen-šen. Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.