Grašak suvi 600 g Slavuj
152 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100gsvojstva
Prednosti suvog graška su:
- visok nivo proteina - oko 22%
- visok nivo vlakana - oko 25%
- 60% složenih ugljenih hidrata, koji se sporije apsorbuju i daju duži osećaj sitosti
- sadrži vrlo malo nezasićenih masti (odlično za regulisanje holesterola)
- izvor vitamina C, K, B kompleksa, kao i minerala kao što su gvožđe, magnezijum, kalijum, bakar i dobar je izvor folne kiseline
- poboljšava rad creva i odličan je za varenje
- rok trajanja suvo graška može biti i do godinu dana, ako se čuva na tamnom i suvom mestu
Upotreba graška ima blagotvoran uticaj na kardiovasikularni sistem čoveka, te se, pre svega, on preporučuje osobama koje pate od hipertenzije, jer visok sadržaj kalijuma, magnezijuma i kalcijuma pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.
Prehrambena vlakna pomažu u normalizaciji nivoa holesterola, pa se u skladu s tim smanjuje rizik od arteroskleroze. Uz to, antioksidansi, zajedno sa vitaminima A i E, štite ćelije od uništenja i na taj način doprinose borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.
Grašak se preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa, jer ima nizak glikemijski indeks i bogat je vlaknima, koji smanjuju brzinu apsorpcije ugljenih hidrata, što dovodi do postepenog, a ne brzog porasta nivoa šećera u krvi.
način pripreme
Lomljeni suvi grašak ne zahteva potapanje. Sipajte isprani grašak u šerpu sa vodom u odnosu 1:2. Kuvajte dok ne proključa. Zatim kuvajte na tihoj vatri 30-40 minuta.
Recept za pripremu ćufti od graška
Sastojci: 200 g suvog graška, 1 crni luk, 1/2 čili paprike, 3 supene kašike maslaca, 4 supene kašike prezle, so, biber, mleveni korijander po ukusu, zeleniš za ukras.
Način pripreme: Skuvajte grašak. Uz pomoć blendera sameljite grašak u pire. Papriku i luk isitnite i dodajte u pire zajedno sa korijanderom i solju, pa promešajte. Od postojeće mase formirajte omanje ćufte (9 kom), uvaljajte u brašno ili prezlu, pa poređajte na pleh i pecite 15 minuta na 180C. Ćufte prelijte istopljenim maslacem i pospite zelenišem. Služite ih tople.