Fruktoza 200 g Lučar
105 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100gsvojstva
Fruktoza ili voćni šećer koji se nalazi u voću i medu, koristi se kao zaslađivač za pripremu svih vrsta poslastica. Ne dovodi do naglog skoka šećera u krvi, te je pogodna za ishranu dijabetičara.
Slađa je od saharoze 1.5 puta, pa se prilikom upotrebe stavlja u manjim količinama. Iz ovog razloga preporučuje se i svima koji vode računa o energetskom unosu, odnosno osobama na redukcionim dijetama.
Nutricionisti fruktozu smatraju hranljivom materijom, preporučljivom pre jela ili u slučaju dužeg fizičkog opterećenja.
sastojci
Prečišćena i kristalizovana D-fruktoza.
način pripreme
Kolač od suvih šljiva sa fruktozom
Vreme pripreme: 40 minuta
Sastojci: 30-35 komada suvih šljiva, 6 kašika fruktoze, 4 kašike soka od narandže, 2 kašike narendane narandžine kore, 2 kašike cimeta u prahu, 8 belanaca, 1 do 2 kašike kokosovog ulja.
Priprema: šljive skuvajte, očistite od koštica, ocedite i sameljite u blenderu. Dodajte cimet, sok i koru od narandže. Sve dobro izmešajte. Umutite belance i fruktozu u čvrstu penu, dodajte u nju pripremljenu smesu sa šljivama, i sipajte u tepsiju premazanu kokosovim uljem. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta, dok kolač ne porumeni. Isecite na kockice željene veličine i poslužite uz čaj. Prijatno!
način primene
Može se koristiti kao zaslađivač u pripremi različitih obroka i napitaka.
Čuvati na suvom mestu, na sobnoj temperaturi, bez direktnog uticaja sunčeve svetlosti.