Fino kukuruzno brašno (organski proizvod) 500 g Naše dobro
250 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100gsvojstva
Dobija se mlevenjem celog zrna kukuruza. Kukuruzno brašno sadrži dugu listu hranjivih supstanci. Ono je izvor nijacina, tijamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K. Ono sadrži 18 aminokiselina i vrednih minerala, kao što su magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan i selen. Brašno od celog zrna kukuruza se kreće kroz creva brže od ostalih vrsta hrane, što smanjuje količinu otpadnih materija koje ostaju unutar tela. Druga korist od konzumiranja kukuruznog brašna je ta što ono čini ćelije u debelom crevu jačima, a takođe pojačava i antioksidantno delovanje. Kada se brašno od kukuruza uključi u ishrani takođe dolazi do poboljšanja imuniteta. Konzumiranje celih zrna kao što je kukuruzno zrno može da donese i korist u smislu srčanog i cirkulatornog zdravlja, a cela zrna smanjuju holesterol. Kukuruzno brašno može da spreči i debljanje jer sadrži vlakna i kompleksne ugljene hidrate.
sastojci
Organsko brašno od kukuruza (iz vlastitog ekološkog uzgoja)
Sadržaj/količina vode: do 15 %, stepen kiselosti: do 4.0
Prirodno bez glutena.
način pripreme
Loptice od finog kukuruznog brašna
Sastojci: 300 g finog kukuruznog brašna, 230 ml kisele vode, 3-4 kašike ulja ili malo putera, oko 100 g jačeg sira tipa parmezan ili čedar, 1/2 kašičice soli
U posudu sipati fino mleveno kukuruzno brašno. Dodati kiselu vodu i so, pa mešati da se smesa sjedini i ostaviti da odstoji 10ak minuta, dok ne isečemo sir na kockice. Odvajati male komadiće testa i od njih formirati lopticu, u svaku ubaciti komadić sira i ređati ih dok ne napravimo sve loptice. Tako pripremljene loptice peći u tiganju na zagrejanom ulju, dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Možemo servirati uz umak od paradajza ili kečap. Prijatno!