Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Eliksir iz Naše rajske bašte je zdrav i prirodan proizvod, nastao temeljnim višegodišnjim izučavanjem zdrave ishrane, kojim je utvrđeno da upravo ovih 17 sastojaka čini idealan balans hranljivih, energetskih materija koje su potrebne organizmu svakog dana. Izuzetno je pogodan za jačanje imuniteta, poboljšanje krvne slike kao i povećanje fizičkih sposobnosti. Ima veliko antioksidativno dejstvo, regeneriše ćelije i tkiva u organizmu, a ujedno omogućava i bolje varenje i rad creva. Kao najbolja sedamnaestočlana vojska prirode, eliksir ima jasan zadatak i cilj, a to je da neutralizuje sve loše procese u organizmu, postavljajući ih na tačku iz koje se može samo u zagrljaj zdravlju.
Bagremov med je posebno lekovita vrsta meda. Među ljubiteljima najvažnijeg pčelinjeg proizvoda koji imaju problema sa alergijama, on predstavlja pravi biser iz školjke. Kada se polovinom proleća bele cvasti prospu po prostranim bagremovim šumama, sav vazduh se napuni prijatnim mirisom koji dozove gromko zujanje pčela. Iz tog susreta rađa se bistar, gotovo providan med nenametljivog ukusa, koji sadrži više od 300 za organizam lako resorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne aminokiseline, biljni antibiotici, fitohormoni. On jača imuni sistem i poseduje antimikrobna, antimikotična, antioksidativna, antianemična i antisklerotična svojstva. Utiče takođe i na formiranje crvenih i belih krvnih zrnaca.
Propolis sadrži 30 % pčelinjeg voska, 40 % smole i balzama, 5-15 % tanina i nešto polena kao i 5-10 % eteričnih ulja. Deluje protiv mikroba, gljivica, virusa, zapaljenja, ima anestetičko dejstvo, stimuliše regeneraciju tkiva i povećava imunološku reaktivnost organizma.
Aronija predstavlja svojevrsnu riznicu vitamina E, B2, B6, C, P, provitamina A, kalijuma, joda, bakra, kobalta, gvožđa, kalcijuma. Ipak, najvažniji sastojak su antocijanini - bojene materije koje se u najvećem procentu nalaze u kori ploda. Čitav niz antocijanina nazivaju se antioksidanti fenoli. Oni apsorbuju slobodne radikale u ljudskom telu i regenerišu ćelije u krvi i u čitavom organizmu. Ako znamo da slobodni radikali svakodnevno napadaju ćelije ljudskog organizma, jasno je koliko je značajno unošenje antioksidansa. Bez aronije naše ćelije lako oksidišu i stvaraju podlogu za nastanak i razvoj mnogih teških bolesti.
Šljiva sadrži oko 40 kalorija, tako da je izuzetno pogodna za dijetalnu ishranu, kao diuretik, za čišćenje organizma, ali sadrži i mnoge korisne supstance: beta karoten, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, vitamine B grupe, vitamin C, E, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, oksalate, organske kiseline, fenole, ugljene hidrate, celulozu i prirodni šećer. Šljiva veoma povoljno deluje na organizam i štiti isti od sledećih oboljenja: akni, anemije, astme, arteroskleroze, bolesti zuba i usne šupljine, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, gubitka pamćenja, kašlja, ekcema, opstipacije, neke vrste raka (prevencija i lečenje), bolesti creva, povišenog pritiska, upale kože i svraba (osipa), herpesa, hroničnog umora, celulita i šloga.
Brusnica je bogata vitaminom A, C, kalijumom, mineralima, benzojevom kiselinom i vlaknima. Plod ima jako antioksidantsko dejstvo. Brusnica je efikasno sredstvo u borbi protiv bakterija ešerihije koli i helikobakterije, kao i gljivice kandide.
Kajsija deluje blagotvorno kod srčanih oboljenja. Zahvalna je i za odbranu organizma od infekcija, jača zube i kosti, poboljšava vid i obnovlja tkiva. Uzeta pre obroka, dobro utiče na varenje, a zbog sadržaja gvožđa treba često da se koristi pogotovo kod malokrvnih osoba. Ona je zbog svog sastava veoma hranljiva i lekovita biljka. Od vitamina u sebi najviše ima: vitamin C, vitamine B kompleksa i beta karoten. Od minerala u sebi ima dosta kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora i gvožđa.
Smokva je u staroj Grčkoj bila jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem. Sveže i suve smokve obiluju rastvorljivim vlaknima koja snižavaju nivo holesterola. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak, pomažu organima za varenje, smanjuju nivo insulina i triglicerida u krvi, koče razvoj nekih tipova ćelija raka, koriste se kao lek protiv neplodnosti, podstiču proizvodnju mleka kod dojilja, koriste se protiv nesanice, a zbog svog vodenog sastava izuzetno povoljno utiču na kožu.
Limun je prirodan antioksidans. I on i njegova kora su najpoznatiji izvori vitamina C, ali se zaboravlja da limun sadrži i druge lekovite sastojke, jer je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan. Povoljno deluje na rad jetre, creva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sistema. Redovnom konzumacijom limuna mogu se sprečiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripa, prehlade, artritisa, visokog krvnog pritiska, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka.
Lan i njegova lekovita svojstva potiču prvenstveno od visokog sadržaja omega 3 masnih kiselina, dragocene supstance koja utiče na smanjenje holesterola, bolesti koja je danas veoma rasprostranjena. Pored regulisanja nivoa holesterola, laneno seme je od velike pomoći u stabilizovanju nivoa šećera u krvi. Takođe sadrži veliku količinu sluzi koja je veoma korisna, prvenstveno onima koji pate od opstipacije.
Kopriva je jedna od biljaka koja je najvažniji izvor hlorofila, zelenog pigmenta koji povećava broj eritrocita (hemoglobina) u krvi. Pored hlorofila, kopriva sadrži i tanine, glikokinin (supstancu koja snižava nivo šećera u krvi), mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalcijum, mravlju, sirćetnu i kremnu kiselinu, acetilholin, histamin. Pored regulacije krvne slike, kopriva daje izvanredne rezultate kod reumatizma, dijareje, kamena u bešici, dijabetesa, niskog krvnog pritiska, unutrašnjeg i spoljašnjeg krvarenja. Kopriva se jako uspešno upotrebljava i za jačanje korena kose i protiv peruti.
Golica (bundevino seme) sadrži vitamin A, nijacin, kalcijum, gvožđe, fosfor. Podstiče apetit, pomaže da se ublaži zatvor, ublažava nervnu napetost, blagotvorno deluje na zdravlje zuba, desni i noktiju.
Suncokret je odličan izvor vitamina E i B1, i dobar izvor mangana, magnezijuma, bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih semenki vlaži suvu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema.
Susam se od davnina smatra namirnicom koja usporava starenje, snižava holesterol i krvni pritisak, povećava nivo vitamina E, a sezamin štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Susam ima brojna lekovita svojstva kada je reč o upalama i bolovima, a ublažava i grčeve kod astme.
Orah sadrži u sebi veliku količinu omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Od vitamina su prisutni A, B1, B2, B3, B5, B6, C. Orah sadrži i minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, cink, mangan, selen i gvožđe. Poboljšava rad mozga, otklanja stres, pomaže kod nesanice, neguje kožu, smanjuje upalne procese, štiti od dijabetesa, sprečava rak dojke i prostate i čuva zdravlje srca.
Lešnik je veoma blagotvoran za čovekov organizam. U plodu se nalaze pojedini sastojci koji štite srce i krvne sudove. Ako se redovno konzumira može da snizi krvni pritisak, a ujedno je i dobar antioksidans. Lešnici su u energetskom smislu veoma korisna namirnica, pa se preporučuju i sportistima, kao i starijima kojima su korisni kao preventiva od srčanog udara, za vitalnost i potenciju. U plodu ima belančevina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Od vitamina najviše su zastupljeni A, E i B ( posebno B5, B6, folna kiselina ), a od minerala kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, mangan, selen i cink.
Badem je veoma bogat monozasićenim mastima, sličnim onima koje se nalaze u maslinovom ulju. Brojna istraživanja su pokazala da se konzumacijom ovih masnoća snižava rizik od srčanih oboljenja, smanjuje loš a popravlja dobar holesterol u krvi. Osim toga, badem je veoma značajan izvor magnezijuma i kalijuma, dva minerala veoma bitna za regulaciju krvnog pritiska i srčanog rada.
Pomorandža sadrži najveći procenat antioksidanata od svih voćki, poboljšava i stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu. U narodu je poznato da je dobra za oporavak bolesnika, a jedini izuzetak su osobe sa gastritisom i problemima sa žučnom kesom, koji ovo voće loše podnose. Plod pomorandže je izuzetno ukusan. Sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E. Od minerala posebnu važnost ima kalcijum koji se lako apsorbuje, ali i magnezijum, kalijum i fosfor. Pomorandža je bogata i oligoelementima, ali i šećerom koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže pri neutralizaciji slobodnih radikala.
Eliksir iz Naše rajske bašte svoje postojanje temelji na dobroj nameri i želji da pečat vitalnosti utka duboko u jezgro čovekovog bića. To je transpozicija prirode u malom, i neka vrsta njene produžene ruke koja nosi poruku lekovitosti. Kao što priroda bogato i nesebično daruje sve koji joj priđu, tako i eliksir, kada uđe u organizam oduzima najmanje energije za varenje, a daje maksimalno suplemenata koji brzo prodiru u krv. Obiluje vitaminima B grupe, kao i vitaminima C, E, A, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, selenom, cinkom, magnezijumom, fosforom, manganom, natrijumom, folnom kiselinom, histaminom. Poseduje i veliku količinu biljnih vlakana i omega masnih kiselina koje su izuzetno dobre za celokupan rad i funkcionisanje organizma.
Sastojci
Vrcani bagremov med 63 %, liofilizovano voće 1.5 %, (brusnica, aronija, smokva, kajsija, šljiva, organski limun, organska pomorandža), semena 11.5 % (susam, suncokret, bundeva, lan i kopriva), jezgrasto voće 6 % (lešnik, badem, orah).
Alergen info: Proizvod sadrži lešnik, badem, orah i susam.
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 352
Masti: 10.1 g
Zasićene masti: 1.1 g
Ugljeni hidrati: 61.3 g
Ugljeni hidrati (šećeri): 42.4 g
Proteini: 3.7 g
So: <0.1 g
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.