Đumbir u prahu
1,280 RSDkg
svojstva
Kombinacija korijandera, kumina i đumbira preporučuje se u slučajevima nadutosti. Sveži đumbir koristi se u kombinaciji sa visokoproteinskim namirnicama, kao što je meso ili mahunarke, kako bi umanjio dejstvo mokraćne kiseline koja se javlja.
Suvi ili sveži đumbir koristi se u slučaju mučnine, povraćanja, jutarnjih mučnina, menstrualnih grčeva, bronhitisa, bolova i raznih grčeva.
Sušeni đumbir važan je i za zdravlje organa donjeg dela tela: debelog creva, bubrega, reproduktivnih organa kao i nogu.
U slučaju da postoje simptomi zagrejanog organizma (po tradicionalnoj istočnjačkoj medicini) - stalni osećaj topline, averzija prema toploti, želja za rashlađivanjem, rumeno lice... ne treba koristiti đumbir.
sastojci
Đumbir u prahu.
način primene
Đumbir se koristi kao začin za pečurke, meso i ribu, pirinač i jela od povrća kao i za pripremu kolača i napitaka.
za one koje žele da znaju više
Đumbir pripada istoj porodici biljaka kao i kardamom i turmerik.
Ova biljka na engleskom se zove ,ginger ' , na francuskom ,gingembre', što potiče od latinske reči ,ginginer,' koja pak potiče od grčke reči ζιγγίβερις (zingiberis), koja je nastala od reči ,singivera' na jeziku pali, koja upućuje na dravidsko poreklo, na tamilsku reč ,inji ver' (što znači koren inđija).