Crvena kinoa (organski proizvod) Bio Špajz
1,900 RSDkg
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
Crvena kinoa, klasa I.
Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i "majka žitarica". Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane starih Inka. U prodavnicama ćete najčešće naići na belu, crvenui crnu kinou. Kinoa je izuzetno hranljiva sadrži više kalcijuma od mleka a za ljudsku ishranu ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog uz povrće, pasulj, u salatama i supama.
svojstva
Koristi se kao zamena za pirinač. Veoma nutritivno bogata.
Bela, crvena i crna kinoa se gaje na isti način i kuvaju na skoro isti način. Bela kinoa traži oko 10 do 15 minuta kuvanja i najmanje je krckava, crvena kinoa je negde u sredini ovog spektra, a crna kinoa se kuva još dodatnih 5 minuta i najkrckavija je. Dobro skuvana kinoa ima penušavu strukturu, lako se vari i ima blag orašast ukus.
Kinoa ima, za ljudsku ishranu, bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i greje telo. Tonificira bubrege. Odlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.
Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije.
način pripreme
U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju dobro oprane kinoe i sačekati da zavri. Kada zavri smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 do 20 minuta (sve dok se klica ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.
Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i poslastica.
za one koje žele da znaju više
Kinoa je žitarice iz porodice Chenopodium, kao i amarant. Kinoa ne pripada zaista žitaricama, ali se na taj način gaji i priprema pa se zbog toga često u tu grupu i pripaja. Od biljke kinoe u ishrani se koriste i zeleni listovi.