Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Crno pšenično brašno je visokokvalitetno brašno koje sadrži veliku količinu vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Ono sadrži oko 80% sastojaka iz spoljašnje opne. Po svojim nutritivnim karakteristikama je visokokvalitetno brašno jer sadrži vitamine, minerale, kao i dijetetska vlakana. Upotrebljava se u domaćinstvu prvenstveno za pripremu proizvoda od kiselog testa (hleb, pecivo…). Hleb napravljen od crnog brašna ima vlažniju sredinu, pun ukus, a pre svega bolje zadržava svežinu od belog hleba. Pšenično brašno bogato je mineralima kao što su fosfor, kalcijum, magnezijum, hlor i kalijum. Protein gluten odgovoran je za oblikovanje strukture testa. Vitamini su u brašnu zastupljeni u vrlo malim količinama, a najviše ima vitamina B grupe.
Sastojci
Tip 1100 organsko brašno.
Sadržaj/količina vode: do 15 %, sadržaj/količina pepela: do 2.5 %, stepen/kiselosti: do 4
Alergen info: Sadrži pšenični gluten.
Za one koji bi da znaju više
Koja je razlika između integralnog i crnog brašna?
Integralno brašno se proizvodi mlevenjem celog, integralnog zrna pšenice (ovojnica i klica), a crno brašno ima nešto manje, oko 80 -90 % sastojaka zrna.
Što brašno ima više pepela u sebi to je tamnije. Pepeo u brašnu je u stvari način kako se izražava količina mineralnih tvari koje se u njemu nalaze. Ne radi se o nekom stvarnom pepelu koje se stavlja ili dospeva u brašno.
Određivanje količine pepela se radi tako da se mala količina brašna zapali i pusti da izgori do kraja. Što više pepela ostane to je više minerala u brašnu. Ti minerali i daju tamniju boju brašnu. Prema količini pepela se može onako ugrubo odrediti količina minerala i vlakana u brašnu.
Zato su brašna kojima je uklonjena ovojnica belja, od onih kojima nije.
Način pripreme
Beskvasni pivski hleb
Sastojci: 500 g pšeničnog crnog brašna tip 1100, 1 prašak za pecivo, ½ kašičice soli, ½ kašičice kima za smesu i još malo za posipanje, „na vrh noža“ tucane slatke paprike, 2.5 dl piva (po izboru), 30 g rastopljenog maslaca, krupne soli po ukusu.
U brašno dodamo prašak za pecivo, so, kim, papriku, 2/3 rastopljenog maslaca (20 g). Sastojke pomešamo. Smesu mesimo, uz postepeno dodavanje piva, tako da testo postane glatko. Formiramo veknicu, premažemo je rastopljenim maslacem i pospemo kimom i solju. Veknicu odmah pečemo u rerni na 240 stepeni oko 30 minuta, dok kora ne porumeni. Prijatno!
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 349.14
Masti: 2.02 g
Ugljeni hidrati: 72.75 g
Proteini: 9.99 g
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.