Crni susam (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
420 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
Semenke crnog susama. Odličan izvor kalcijuma i magnezijuma, bakra i cinka.
svojstva
Susam (Sesamum Indicum L) se smatra najstarijom uljaricom u ljudskoj upotrebi i uzgaja se preko 5000 godina. U pitanju je veoma otporna biljka sposobna da se prilagodi najrazličitijim promenama i teškim uslovima. Susam ima izuzetno visok sadržaj masti.
Semenke crnog susama sadrže čak 60% više kalcijuma od oljuštenih, žutih semenki susama i imaju jači ukus. Crni susam odličan je izvor magnezijma. Kalcijum i magnezijum pomažu regulisanje krvnog pritiska, preventivno deluju na pojavu migrena (kao posledica lošeg stanja krvnih sudova), sprečavaju pojavu astmatičnih grčeva, poboljšavaju san (naročito kod nesanica izazvanih menopauzom).
Crni susam veoma je dobar izvor bakra i cinka. Dovoljan unos bakar omogućava aktivaciju enzima koji aktiviraju stvaranje elastina i kolagena, koji su neophodni za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Dovoljan unos cinka obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju i sprečava prelome i osteoporozu, a ima važnu ulogu i u održavanju imuniteta.
Crni susam sadrži sezamin i sezamolin koji spadaju u grupu lignana (odličan izvor lignana je i laneno seme). Lignani su fitoestrogeni, dobar su izvor dijetetskih vlakana, pozitivno deluju na obaranje lošeg holesterola i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera: antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.
Crni susam pogodan je za tostiranje, što oslobođa blagotvorne hranljive materije iz semenki i pojačava aromu. Crni susam bogat je masnim kiselinama i sadrži antioksidante koji mu omogućavaju i dug rok trajanja.
Ove semenke nisu oljuštene od svoje opne. Crni susam se najviše koristi u kuhinji i medicini dalekog Istoka.
sastojci
Seme crnog susama.
Minerali: Kalcijum (Ca) 975 mg, Kalijum (K) 468 mg, Gvožđe (Fe) 14.55 mg.
Alanin 0.927 gr, arginin 2.63 gr, kalcijum 975 mg, ugljenihidrati 23.45 gr, beta karoten 5 mcg, bakar 4.082 mg, glutaminska kiselina 3.955 gr, histidin 0.522 gr, gvožđe 14.55 gr, lizin 0.569 gr, magnezijum 351 mg, mangan 2.460 gr, nijacin 4.515 mg, fosfor 629 mg, kalijum 468 mg, riboflavin 0.247 mg,selen 5.7 mcg, natrijum 11 mg, vitamin A 9 IU, vitamin B6 0.79 mg, vitamin E 0.25 mg, cink 7,75 mg.
Dijetetska vlakna 11.8 gr .
Mono zasićene masne kiseline 18.759 gr a polizasićene masne kiseline 21.773 gr.
način pripreme
Susam oprati, pa tostirati na tiganju uz stalno mešanje. Samleti ga u avanu ili mlinu. Posipati po jelima i salatama. Preporučena količina je 3 kašike dnevno.
način primene
Crni susam se u svakodnevnu ishranu može uključiti kao dodatak salatama, smutijima, jogurtu, cerealijama i jelima sa pirinčem. Ljubitelji humusa svoj omiljeni namaz mogu pripremiti sa mlevenim crnim susamom. Dodaje se pecivima, jelima sa mesom i ribom, sušiju.
Ukus crnog susama je aromatičniji, posebno nakon tostiranja, a poželjno ga je pre jela ili kuvanja samleti, kako bi se lakše svario. Svarljivost se dodatno pojačava ako se crni susam natapa preko noći, čime se smanjuje i dejstvo oksalne kiseline koja nepovoljno utiče na apsorpciju kalcijuma i drugih minerala.
za one koje žele da znaju više
Čuvena izreka ,,Otvori se sezame'' potiče upravo od biljke susama koja se rasprsne kada su semenke sasvim zrele.
Najveći svetski proizvođač susam u 2010. godini bila je država MIjanmar.