Crni biber u zrnu
2,090 RSDkg
svojstva
Pojačava lučenje stomačnih sokova, pa olakšava varenje posebno teške hrane, a stimulativno djeluje i na krvotok.
Oštrinu biberu daje alkaloid piperin, sadržaj piperina je od 5 do 10 % zavisno od vrste, dok miris bibera potiče od etarskih ulja.
Pojačava apetit, utiče na probavu, prikriva neprijatan zadah.
sastojci
Crni biber u zrnu
način primene
Biber je univerzalan začin koji se koristi za sve vrste marinada, kuvanu ribu, jela od mesa, supe, variva, salate, sosove. Ulazi u sastav mnogih začina a koristi se i u proizvodnji parfema.
za one koje žele da znaju više
Biber je grm ili drvo koje uspeva u suptropskoj i tropskoj klimi, plodovi su slični tvrdim orasima, prečnika su od 4 do 6 milimetara, rastu na plodištu slično ribizlama. Bobice su zelene, crvene ili žute u zavisnosti od zrelosti. Crni i beli biber , dakle, potiču od iste biljke, samo su različite zrelosti.
Crni biber nastaje od zelenih, manje zrelih bobica koje pri sušenju postaju crnosmeđe i naborane.
Za beli biber beru se gotovo zrele crvene bobice koje se kvase da bi im se skinula kožica, a zatim se suše.
Postoji i oguljeni crni biber koji se prodaje pod nazivom „svetli biber“.
Crni biber je oštrijeg ukusa nego beli, a obe vrste mirišu aromatično i ljutog su ukusa.
Postoji i zeleni biber koji je mariniran i koristi se kao garnirung uz meso.
Oduvek su zrna bibera posebno cenjena, svojevremeno su korišćena i kao zamena za novac.