Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i ,majka žitarica’. Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane starih Inka. Od svih žitarica ima najbolji balans aminokiselina: sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Postoje mnogo vrsta kinoe, a najpopularnije su bela, crvena i crna.
Crna kinoa se jednako dobro i lako kuva kao i bela, ali je nešto hrskavija i ima orašastiji ukus.
Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog uz povrće, pasulj, u salatama i supama.
Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i greje telo. Tonificira bubrege.
Odlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.
Ne sadrži gluten, te je mogu koristiti i osobe koje pate od celijakije.
Sastojci
Organska crna kinoa.
Za one koji bi da znaju više
Kinoa je žitarice iz porodice Chenopodium, kao i amarant. Kinoa ne pripada zaista žitaricama, ali se na taj način gaji i priprema pa se zbog toga često u tu grupu i pripaja. Od biljke kinoe u ishrani se koriste i zeleni listovi.
Kinoa se uzgaja na velikim visinama.
Način pripreme
U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju kinoa i sačekati da zavri. Kada zavri smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 minuta (sve dok se klica ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.
Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i poslastica.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.