Čija seme (organski proizvod)
2,950 RSDkg
svojstva
Čija seme (Salvia hispanica) - odličan izvor kalcijuma i omega 3 masnih kiselina. Antioksidans i odličan izvor energije. Prirodno bez glutena. Preporučuje se i deci, sportistima i u dijetama za mršavljenje. Jednogodišnja cvetnica, iz porodice Lamiaceae (u ovoj porodici biljka je i pitoma nana), poreklom iz Centralne Amerike pre svega Meksika i Gvatemale. Ne spada u žitarice, ali se priprema i jede kao najveći broj žitarica. U proteklih nekoliko godina postala je globalno popularna kao super hrana: namirnica izuzetno bogata hranjivim sastojcima.
Dnevna doza čija semenki iznosi 2 kašike i sadrži:
oko 4gr dijetetskih vlakana (to je oko 28% dnevne preporučene doze)
205 mg kalcijuma (dnevna preporučena doza kalcijuma je oko 1000 mg)
preko 3 gr omega 3 i omega 5 masnih kiselina u savršenom odnosu 3:1
i gvožđe, vitamine B grupe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bor, bakar
Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme, 60% masnoća u semenkama su Omega-3 masne kiseline.
Na organizam deluje veoma hidrirajuće, olakšava probavu, regulišu ravnotežu elektrolita u telu. Ubrzavu razgradnju masti u telu, pomaže kod gubitka kilograma, pruža osećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlično je za sportiste i ne sadrži gluten.
sastojci
Čija semenke iz organske proizvodnje.
način primene
Koristi se kao dodatak raznim jelima, zdravim poslasticama, šejkovima. Pitanje nije kako se čija semenke koriste, već kako se sve ne koriste! I presne i kuvane ili pečene, i cele i mlevene, i u napicima i u različitim jelima kao i u poslasticama, kao zamena za jaja ili u bezglutenskim receptima.
Preporučuje se upotreba na temperaturama ispod 42 C - da bi se sačuvali hranljivi sastojci.
Kao zamena za jaja u receptima: u blenderu fino sameljite 1 kašičicu čija semenki i dodajte je receptu uz 3 kašičice vode. Nije moguće koristiti čija semenke kao zamenu za jaja u pravljenju omleta.
Za brzi puding (deca će ga obožavati, a zdrav je): dve šolje mleka (kokosovog, pirinčanog, sojinog, bademovog...), polja šolje čija semenki, 2 do 3 kašičice kakao praha (ili nekog drugog ukusa, po vašoj želji), malo zaslađivača po vašoj želji - izmiksati u blenderu i staviti u frižider samo kratko na desetak minuta da se stegne. Što se ukusa tiče možete se igrati: voće, voćni sokovi, semenke, vanila, cimet...
Kao energetski napitak: bolji energetski napitak od bilo kojeg industrijskog dobićete ako dodate 1 kašiku čija semenki u kokosovu vodu ili prirodni, ceđeni sok i ostavite da odstoji 10 minuta. Probajte, osetićete delovanje! Daje energiju i hidrira organizam.
Za zgušnjavanje supa, čorbi, sokova: koristite čija semenke, izmiksane u orah ili ne, kao što inače koristite skrob ili griz da zgusnete vaša jela.
Čija seme možete koristiti i da napravite čija musli: ostavite čija semneke da nabubre preko noći pa im dodajte voće, biljno mleko, malo cimeta i - hranjiv doručak je spreman!
za one koje žele da znaju više
Čija semenke bile su nekada toliko dragocene da su bile sredstvo plaćanja Starim Astecima, Inkama i Majama.