• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Čija seme (organski proizvod) 400 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Čija seme (organski proizvod) 400 g Bio Špajz
    Šifra: 4509020

    Čija seme (organski proizvod) 400 g Bio Špajz

    913 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    449
    energetska Vrednost KJ
    1879
    masti
    33.4g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    3.2g
    ugljeni hidrati
    34.6g
    - šećeri
    0.64g
    vlakna
    34g
    proteini
    19.5g

    o proizvodu

    Čija seme (Salvia hispanica) - odličan izvor kalcijuma i omega 3 masnih kiselina. Antioksidans i odličan izvor energije. Prirodno bez glutena. Preporučuje se i deci, sportistima i u dijetama za mršavljenje.

    svojstva

    Jednogodišnja cvetnica, iz porodice Lamiaceae (u ovoj porodici biljka je i pitoma nana), poreklom iz Centralne Amerike pre svega Meksika i Gvatemale. Ne spada u žitarice, ali se priprema i jede kao najveći broj žitarica. U proteklih nekoliko godina postala je globalno popularna kao super hrana: namirnica izuzetno bogata hranjivim sastojcima.

    Dnevna doza čija semenki iznosi 2 kašike i sadrži:
    - oko 4 g dijetetskih vlakana (to je oko 28% dnevne preporučene doze) 
    - 205 mg kalcijuma (dnevna preporučena doza kalcijuma je oko 1000 mg)
    - preko 3 g omega 3 i omega 5 masnih kiselina u savršenom odnosu 3:1
    - gvožđe, vitamine B grupe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bor, bakar

    Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme, 60% masnoća u semenkama su Omega-3 masne kiseline. 

    Na organizam deluje veoma hidrirajuće,  olakšava probavu, regulišu ravnotežu elektrolita u telu. Ubrzavu razgradnju masti u telu, pomaže kod gubitka kilograma, pruža osećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlično je za sportiste i ne sadrži gluten.

    način primene

    Koriste se kao dodatak raznim jelima,  zdravim poslasticama, šejkovima.
    Preporučuje se upotreba na temperaturama ispod 42 C - da bi se sačuvali hranljivi sastojci.

    Kao zamena za jaja u receptima: u blenderu fino sameljite 1 kašičicu čija semenki i dodajte je receptu uz 3 kašičice vode. Nije moguće koristiti čija semenke kao zamenu za jaja u pravljenju omleta.

    Za brzi puding (deca će ga obožavati, a zdrav je): dve šolje mleka (kokosovog, pirinčanog, sojinog, bademovog...), polja šolje čija semenki, 2 do 3 kašičice kakao praha (ili nekog drugog ukusa, po vašoj želji), malo zaslađivača po vašoj želji - izmiksati u blenderu i staviti u frižider samo kratko na desetak minuta da se stegne. Što se ukusa tiče možete se igrati: voće, voćni sokovi, semenke, vanila, cimet...

    Kao energetski napitak: bolji energetski napitak od bilo kojeg industrijskog dobićete ako dodate 1 kašiku čija semenki u kokosovu vodu ili prirodni, ceđeni sok i ostavite da odstoji 10 minuta. Probajte, osetićete delovanje!  Daje energiju i hidrira organizam.

    Za zgušnjavanje supa, čorbi, sokova: koristite čija semenke, izmiksane u orah ili ne, kao što inače koristite skrob ili griz da zgusnete vaša jela.

    Čija seme  možete koristiti i da napravite čija musli: ostavite čija semenke da nabubre preko noći pa im dodajte voće, biljno mleko, malo cimeta i - hranjiv doručak je spreman!

    za one koje žele da znaju više

    Čia semenke bile su nekada toliko dragocene da su bile sredstvo plaćanja Starim Astecima, Inkama i Majama.