Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen plod (Carvi fructus)
Plod kima sadrži 3-7% etarskog ulja (sa preko 65% D+karvona), flavonoide, do 20% proteina, do 20% ugljenih hidrata.
Kod problema sa varenjem, blagih grčeva, grčeva kod beba, za olakšanje lučenja žuči.
Koristi se i kao začinska biljka.
Stabljika je uspravna, razmaknuto olistala, listovi su dvojno ili trojno perasto deljeni, na vrhu režnjeva su bodlje. Štitovi su sredne veličine, sa 15-16 zrakova, a štitići su sa većim brojem cvetova. Involukrum i involucelum ne postoje ili se sastoje od 1-3 listića. Krunični listovi su beli, crvenkasti ili crveni. Plod je izduženo eliptičan, rebra su istaknuta. Raste u umerenom pojasu Evrope i Azije, na livadama, pašnjacima, pored puteva i gaji se.
Sastojci
Plod kima.
Način pripreme
Jednu kafenu kašiku usitnjenog ploda kima preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti dve do tri šolje čaja dnevno posle jela.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.