Čaj od korena jagorčevine 80 g IPLB Dr Josif Pančić
590 RSDkom
o proizvodu
svojstva
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen koren (Primulae radix) i cvet (Primulae flos).
Koren jagorčevine sadrži 5-10% triterpenskih saponina, fenolne glikozide i hinone. Cvet sadrži do 2% saponozida, flavonoide, i enzime. Sveže mlado lišće jagorčevine je bogato vitaminom C.
Za razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja.
Cvet jagorčevine se koristi kod nervne uznemirenosti, straha, histerije i kod slabosti srca.
Biljka je pokrivena žlezdastim dlakama sa crvenim glavicama. Listovi su jajasti, na naličju dlakavi, a cvetovi su na štitu na vrhu stabljike. Čašica je naduvena sa jajastim zubcima, cvetovi su tamnožuti sa skupljenim režnjevima krunice i pet crvenožutih pega u ždrelu. Raste u srednjoj i južnoj Evropi i na Kavkazu, na sunčanim livadama i ispod svetlih žbunova u brdskim i planinskim krajevima.
sastojci
Koren jagorčevine.
način pripreme
Pola kafene kašike korena jagorčevine preliti šoljom (200 ml) hladne vode i zagrejati da proključa. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 minuta. Procediti i piti četiri puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom.
napomena
Kod osetljivih osoba može da izazove alergijske reakcije ili tegobe u organima za varenje.