Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen koren (Primulae radix) i cvet (Primulae flos).
Koren jagorčevine sadrži 5-10% triterpenskih saponina, fenolne glikozide i hinone. Cvet sadrži do 2% saponozida, flavonoide, i enzime. Sveže mlado lišće jagorčevine je bogato vitaminom C.
Za razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja.
Cvet jagorčevine se koristi kod nervne uznemirenosti, straha, histerije i kod slabosti srca.
Biljka je pokrivena žlezdastim dlakama sa crvenim glavicama. Listovi su jajasti, na naličju dlakavi, a cvetovi su na štitu na vrhu stabljike. Čašica je naduvena sa jajastim zubcima, cvetovi su tamnožuti sa skupljenim režnjevima krunice i pet crvenožutih pega u ždrelu. Raste u srednjoj i južnoj Evropi i na Kavkazu, na sunčanim livadama i ispod svetlih žbunova u brdskim i planinskim krajevima.
Sastojci
Koren jagorčevine.
Napomena
Kod osetljivih osoba može da izazove alergijske reakcije ili tegobe u organima za varenje.
Način pripreme
Pola kafene kašike korena jagorčevine preliti šoljom (200 ml) hladne vode i zagrejati da proključa. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 minuta. Procediti i piti četiri puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.