Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Latinski naziv i familija: Sambucus nigra L. (Caprifoliaceae)
Kora na stablu je sivosmeđa i ispucala, mlade grančice su zelene sa upadljivim lenticelama a na prelomu se vidi bela, meka srž. Listovi su naspramni, neparno perasto složeni, cvetovi su u cimoznim štitolikim cvastima sa belim ili žućkastim cvetovima jakog mirisa. Plod je sjajna, crno-ljubičasta okrugla koštunica sa crvenim sokom. Raste u srednjoj i južnoj Evropi, Maloj Aziji i na Kavkazu, po šumama, zapuštenim mestima, oko naselja, a gaji se i po parkovima.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: osušen cvet (Sambuci flos) i plod (Sambuci fructus).
Koristi se kao sredstvo za pospešenje znojenja i kod upala sluzokože. Takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje creva.
U narodnoj medicini se koristi za preznojavanje kod gripa i nazeba i kod hronične upale nosne sluzokože ili sinusa.
A plod se koristi i za izradu džema, a svež cvet za izradu sirupa.
Sastojci
Cvet zove sadrži 1-3 % flavonoida, glikozid sambunigrin, etarsko ulje, hlorogensku kiselinu, triterpene i tanine. Plod zove sadrži antocijan glikozide, šećere, vitamine C, A i B.
Alergen info: preterana upotreba može dovesti do sniženja nivoa kalijuma u krvi.
Način pripreme
Dve kafene kašike cveta zove preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti po jednu šolju čaja tri puta dnevno.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.