Alge kombu 25 g Mitoku
392 RSDkom
nutritivne vrednosti
na 100go proizvodu
Kombu alge imaju široke debele listove poput celera, a beru se u hladnim morima južnog dela ostrva Hokaidoa. Crno smeđe su boje i specifičnog su ukusa. Kombu alge su glavni sastojak dašija (dashi) - tradicionalne japanske osnove za razne supe, pa su zbog toga i osnova japanske kuhinje. Pripremaju se kao prilog uz kuvane žitarice, mahunarke ili korenasto povrće jer olakšavaju njihovu probavu. Mogu se staviti u čajeve, kisela jela, začine, jela za grickanje i bombone.
svojstva
Kombu alge su odlične za jačanje krvi i celog organizma.
Kombu (Laminaria japonica) alge su bogate: vitaminima B1, B2 (koji poboljšavaju funkcije mozga i nervnog sistema), nijacinom (koji ojačava zidove krvnih sudova i sprečava nastajanje ateroskleroze), kalcijumom (710mg u 100gr sušenih algi) (koji ojačava koštani skelet), kalijum (6100mg u 100gr) i natrijum (2800 mg u 100gr) (kalijum i natrijum regulišu količinu tečnosti u organizmu i snižavaju krvni pritisak), gvožđe(3,9mg u 100gr) (koje služi za stvaranje hemoglobina koji veže kiseonik i povećava broj crvenih krvni zrnaca), fosfor (200mg u 100gr) (koji je neophodan za pravilan rad srca i bubrega), jod (300mg u 100gr) (koji reguliše rad tiroidne žlezde).
Kada se kuvaju sa tamari sosom pojačavaju seksualnu vitalnost i snagu. Najvažnije terapeutsko svojstvo kombu algi je zaštita od degenerativnih bolesti. One takođe snižavaju nivo holesterola i krvni pritisak, a poboljšavaju probavu.
sastojci
Alge kombu.
način pripreme
Prilikom pripreme kombu alge se na početku mogu samo prebrisati suvom ili vlažnom krpom, a ako ih peremo to činimo pod mlazom hladne vode. Namače se 10 minuta u vodi, reže se na tanke trake i kuva 30 minuta sa mahunarkama. Kombu alge se namaču pre sečenja i kuvanja, ali ne predugo da ne bi postale klizave, a time i teške za sečenje. Kombu alge su dosta debele i moraju se kuvati pola sata, a ponekad i duže.
Pripremaju se kao prilog uz mahunarke, korenasto povrće ili žitarice jer olakšavaju njihovu probavu. Mogu se staviti u čajeve, kisela jela, začine i jela za grickanje.
za one koje žele da znaju više
U hladnim vodama ostrva Hokaido (najsevernijeg Japanskog ostrva), u gustim podmorskim šumama rastu alge smeđe boje, poznatije kao,,kombu”. Nošene talasima mora, one se ponekad uzdižu i do deset metara iznad morskog dna. Kombu alge japanske firme Mitoku beru se u oblasti Hidaka i jedne su od najkvalitetnijih i najpoznatijih.
Kombu alge sakupljaju se krajem leta, na tradicionalni način: uz pomoć oštrih sečiva pričvršćenih na krajeve bambusovih štapova. Kada isplivaju na površinu, prikupljaju se drvenim grabuljama. Nakon toga se malim čamcima ubrane alge prevoze na kopno, gde se rasprostru kako bi se prirodnim putem sušile na suncu.
Bele tačkice koje se pojavljuju na površini osušenih kombu algi, sadrže minerale i složene šećere koji im daju izvanredan ukus. Ove bele tačkice zato ne treba spirati sa algi.