• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Posebna ishrana
/
Alge Arame 25 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Alge Arame 25 g Bio Špajz
    Šifra: 1522001

    Alge Arame 25 g Bio Špajz

    485 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    202
    energetska Vrednost KJ
    818
    masti
    1.8g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.7g
    ugljeni hidrati
    0.5g
    - šećeri
    0.2g
    vlakna
    72.6g
    proteini
    0.5g

    o proizvodu

    Tanke, končaste alge blagog slatkastog ukusa koje se u jelima odlično kombinuju s korenastim povrćem, tofuom ili semenkama. Kako nemaju jednako intenzivan ukus kao druge alge, svojim prijatnim, blagim ukusom kao stvorene su za sve Vas koji želite da prvi put probate morsko povrće.

    svojstva

    Arame alge su bogate ugljenim hidratima, vlaknima, nijacinom, kalcijumom, gvožđem i jodom, vitamina A, B1 i B2.
    Kalijum (3700 mg u 100gr sušenih algi) pomaže pravilno rasuđivanje i služi za pretvaranje glukoze u glikogen što omogućava mišićima nesmetan rad bez grčeva (naročito srčanog mišića), a u kombinaciji sa natrijumom (2900 mg u 100g sušenih algi) reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu i balansira krvni pritisak. Kalcijum (830 mg u 100 gr sušenih algi) pomaže kod osteoporoze i PMS-a, ojačava nokte i kosu. U tradicionalnoj medicini arame se koriste i za smanjenje menstrualnih tegoba i snižavanje krvnog pritiska.
    Arame alge su smeđe alge. One su slične hidžiki algama, ali rastu u dubljim vodama i imaju mnogo blaži ukus. Tanke su kao žica, no ovakav oblik dobiju tek nakon sušenja: njihov izgled u prirodi podseća na list hrasta, zbog čega su i dobile ime ,morski hrast' (sea oak). Rastu na obalama Tihog okeana, uključujući oblasti Japana i Perua.
    Arame alge japanske firme Mitoku sakupljaju se u vodama oko poluostrva Ise, koje je jedno od najpoznatijih japanskih svetilišta. Tokom poznog leta, lokalni ribari ili prikupljaju nežne biljke tokom oseke ili rone i beru arame na samom dnu. Nakon toga, alge se fino seckaju i obrađuju na način sličan kao hidžiki alge.

    način pripreme

    Arame su čvrsto morsko povrće i uglavnom nisu prašnjave kao što mogu biti neke druge vrste algi. Arame alge prvo operite u obilju hladne vode, 2 do 3 puta. Dovoljno ih je isprati isključivo hladnom vodom, jer topla voda narušava mineralni sastav. Arame ne treba natapati, ali poslednju vodu od ispiranja sačuvajte i dodajte pri njihovom kuvanju, ako je potrebno.

    Arame alge kuvajte u malo vode, tek toliko da ih voda prekrije, dvadesetak minuta na umerenoj vatri, poklopljene. Da bi se naglasio njihov slatkast ukus možete dodati i malo šoju sosa (shoyu) i par kapi pirinčanog sirćeta. Arame alge se odlično slažu sa korenastim povrćem (šargarepa, paškanat...), tofu sirom, sojom i semenkama.
    Od 30 grama suvih arame algi nakon kuvanja dobije se oko dve šolje (za čaj), pa se time treba upravljati prilikom odabira potrebne količine za kuvanje.