Zašto je dobro piti maslinovo ulje?

Pri samoj pomisli na zdravu ishranu, verovatno, kao mnogima, na pamet vam padne maslinovo ulje.

Zašto je dobro piti maslinovo ulje?

Priča o njegovoj lekovitosti i benefitima po zdravlje čitavog organizma, provlači se vekovima, kroz razna podneblja, zemlje i kulture.

 

Maslinovo ulje možemo nazvati i čudotvornim eliksirom za organizam, jer obiluje zdravim mastima, vitaminima i antioksidansima. Kada govorimo o njegovoj dobrobiti za ljudsko telo, spisak je zaista impresivan.

 

Ako se maslinovo ulje redovno konzumira može da poboljša rad srca, podstakne rad creva, pogoljša varenje, ili pak značajno smanji rizik od raznih oboljenja.

 

U nastavku saznajte sve detalje o tome kako se maslinovo ulje pravilno koristi, zašto ga je dobro piti, kao i na koje sve načine može da pomogne da delujemo preventivno ili u poboljšanju našeg zdravlja i lečenju.

 

 

Šta je maslinovo ulje?

Maslinovo ulje predstavlja biljno ulje zimzelene mediteranske biljke masline Olea europaea. Ono se dobija ceđenjem plodova masline, a posebno se ističe zbog svojih mnogobrojnih lekovitih svojstava i bogatoj nutritivnoj vrednosti.

 

Sam proces prerade plodova ove biljke, vrši se veoma pažljivo, te se najkvalitetnije ulje dobija procesom presovanja ili uz hladno ceđenje plodova. Na ovaj način, svi koristi sastojci, kao što su monozasićene masne kiseline, vitamini K i E, polifenoli i mnogi drugi, zadržavaju u ulju.

 

Ovo lekovito ulje ima širok spektar primene. Našlo je svoje počasno mesto u medicini, kozmetici i ishrani.

 

Sam proces prerade uticaće na stepen kvaliteta maslinovog ulja. Kao najkvalitetnije izdvaa ekstra devičansko maslinovo ulje, koje sadrži najviši nivo antioksidanasa, a dobija se bez hemijskih tretmana. Pored tog, postoje i druga maslinova ulja, koja se dobijaju drugačijom preradom, te je njihov nivo kvaliteta znatno slabiji.

 

 

Maslinovo ulje - dobrobiti

Nakon što pročitate koje sve benefite maslinovo ulje ima za zdravlje, više nećete moći da zamislite da ga ne konzumirate ili da se duboko zapitate kako ste mogli da funkcionišete bez njega u kuhinji.

 

Ovo ulje ima čitav niz pozitivnih efekata na zdravlje od srca, mozga i varenja, pa sve do kože i kose. U nastavku saznajte koje su najvažnije dobrobiti koje nam pruža maslinovo ulje:

  • Pozitivno utiče na zdravlje srca – maslinovo ulje je bogato monozasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom kiselinom, te pomaže u smanjenju lošeg holesterola (LDL) i povećava udeo dobrog holesterola (HDL) u organzmu. Uz to, pomaže u regulaciji krvnog pritiska i smanjuje upale i oksidativni stres. Na taj način utiče na smanjenje rizika od arteroskleroze, raznih srčanih bolesti i moždanog udara.
  • Ima snažno antioksidativno dejstvo – Polifenoli koji se nalaze u sastavu maslinovog ulja štite ćelije u našem telu od oksidativnog stresa i usporavaju proces starenja. U to, antioksidansi imaju važnu ulogu kada su u pitanju prevencija i smanjenje rizika od hroničnih bolesti.
  • Sprečava upale u telu – Ponovo glavnu ulogu imaju antioksidansi, koji uz oleinsku kiselinu, mogu delovati u sprečavanju raznih metaboličkih poremećaja, ali i pomoći u ublažavanju simptoma kod hroničnih bolesti kao što je artritis. Kada je u pitanju antioksidativno svojstvo maslinovog ulja, posebno se ističe i prirodno organsko jedinjenje oleokantel, fenol koji je poznat isključivo u ekstra devičanskom maslinovom ulju. Zanimljivo je da ovo jedinjenje deluje slično kao ibuprofen i može da smanji upale u organizmu.
  • Pozitivno utiče na mozak – Uz redovnu konzumaciju maslinovog ulja, možete značajno da smanjite rizik od neurogenerativnih bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest, tako što štiti nervne ćelije od oksidativnog oštećenja.
  • Poboljšava varenje – Maslinovo ulje može da doprinese opštem zdravlju digestivnog sistema tako što podstiče redovno pražnjenje i poboljšava peristaltiku creva. Uz to, štiti sluzokožu želuca, te smanjuje rizik od čira i želuca. Pored zaštitne i laksativne funkcije, maslinovo ulje je poznato po jakim probiotskim svojstvima, te pomaže u rastu i razvoju dobrih bakterija u našim crevima.
  • Reguliše telesnu težinu – Iako ima visoku kalorijsku vrednost, maslinovo ulje doprinosi osećaju sitosti i smanjuje potrebu za nezdravim grickalicama, te može značajno da pomogne u regulaciji telesne težine. Uz to, maslinovo ulje poboljšava metabolizam, što ima za posledicu i sagorevanje masti.
  • Utiče na kvalitet kože i kose – Maslinovo ulje obiluje hranjivim sastojcima, te ne čudi što predstavlja odlično sredstvo za kožu i kosu. Obiluje vitaminom E i polifenolima, koji deluju kao snažni antioksidansi i usporavaju starenje kože.  Ulje dodatno hrani, sprečava isušivanje kože, smanjuje simptome ekcema,  a ujedno pomaže i u borbe protiv peruti.

 

 

Kako se koristi maslinovo ulje

covek sipa maslinovo ulje preko salate

 

Maslinovo ulje je prosto savršeno za konzumiranje. Osim što je veoma ukusno, ono se može koristiti na različite načine. Isprobavajte ga u raznim obrocima i receptima. Otkrijte kako vam najviše prija njegov unos, kako biste maksimalno iskoristili sve blagodeti koje ima na vaš organizam.

 

Neki od predloga kako možete da koristite maslinovo ulje:

  • Idealan preliv za salate– maslinovo ulje možete da kombinujete sa sirćetom, sokom od ceđenog limuna, ili raznim začinima. Ne plašite se da eksperimentišete. Osim što ćete dobiti novi i lepši ukus obroka, ujedno ćete mu i povećati nutritivnu vrednost.
  • Dodatak koji jelima daje poseban ukus – Nakon što počnete da dodajete maslinovo ulje u kuvana jela, više nećete moći da zamislite obrok bez njega. Ipak, ni slučajno ga ne podgrevajte kako visoke temperature ne bi uništile korisne sastojke koje sadrži. Umesto toga, dodajte maslinovo ulje u obroke tek nakon kuvanja.
  • Za zdrav početak dana – Maslinovo ulje posebno je popularno kod mnogih koji vode zdrav način života. Za idealan početak dana možete popiti malo maslinovog ulja na prazan stomak, čim se probudite .na ovaj način će pomoći u detoksikaciji organizma i delovati blagotvorno na digestivni sistem.
  • Detoks uz limun ili med – Limun ili med u kombinaciji sa maslinovim uljem prava su imunološka bomba za organizam. Ova popularna kombinacija pomaže u detoksikaciji organizma, jača imuni sistem i poboljšava varenje.

 

 

Maslinovo ulje za želudac

Nije novina da se maslinovo ulje vekovima koristi za poboljšanje zdravlja želuca, kao i da pomaže u varenju. Njegova tradicionalna primena za želudac, posebno pomaže osobama koje pate od refluksa ili gastritisa.

 

Blaga tekstura maslinovog ulja oblaže sluzokožu želuca i na taj način smanjuje kiselost, što samim tim dovodi do smanjenja ili potpunog eliminisanja problema koje sa sobom nosi povećana kiselina u želucu.

 

Uz to, maslinovo ulje može da podstakne lučenje žuči i bitnih enzima koji pružaju pomoć tokom varenja hrane. Kao posledica toga, osećan nelagodnosti u stomaku i nadutost se smanjuju.

 

 

Maslinovo ulje za pražnjenje creva

Ovo ulje definitivno morate da imate kod kuće ako muku mučite sa pražnjenjem creva. Zbog svog blagog laksativnog dejstva, maslinovo ulje pomaže kod problema za zatvorom. Popijte dve kašike maslinovog ulja ujutru čim se probudite, na prazan stomak. Ovo može da podstakne rad creva i brže pražnjenje.

 

Zbog masne strukture, jer je u pitanju ulje, dolazi do lakšeg kretanja stolice korz creva, a samim tim se sprečava zatvor i problem koji zna da bude veoma neugodan i bolan.

 

 

Maslinovo ulje protiv Heliko bakterije

Helicobacter pylori je jedna od onih dosadnih bakterija sa kojim mnogi imaju problem, a izaziva čir na želucu i druge tegobe povezane sa digestivnim sistemom.

 

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da maslinovo ulje poseduje antibakterijska svojstva koja mogu da pomognu da se brojnost heliko bakterije u želucu značajno smanji, a simptomi neutrališu.

 

Možete kombinovati maslinovo ulje i sa medom ili limunom, kako biste pospešili ispoljavanje antibakterijskih svojstava koje ove namirnice imaju, te pojačati efekat u borbi protiv heliko bakterije, pogotovo ako konzumirate ovu smešu ujutru, na prazan stomak.

 

 

Maslinovo ulje na prazan stomak

Za bilo šta da ga koristite, najbolje je da pijete maslinovo ulje na prazan stomak. Ova popularna praksa pruža razne benefite po naše zdravlje – pomaže u varenju i jača imuni sistem.

 

Maslinovo ulje, osim što podstiče rad creva i jetre, pomaže u boljoj apsorpciji hranjivih materija iz hrane koju unesemo tokom dana. Uz to, može da smanji osećaj gladi i da doprinese boljoj regulaciji telesne mase, tj, da pomogne da kilaža koju imate bude iole pod kontrolom bez značajnijih fluktuacija.

 

 

Limun i maslinovo ulje

maslinovo ulje i limun na stolu

 

Savršena kombinacija u mnogim prilikama, limun i maslinovo ulje poznati su po tome da imaju jaku moć detoksikacije.

 

Limun podstiče rad jetre, a time i izbacivanje toksina iz nje, dok maslinovo ulje ima ulogu u podmazivanju digestivnog trakta, a samim tim značajno poboljšava apsorpsiju vitamina.

 

Uz to, ova neprevazinjena kombinacija, može da pomogne i u poboljšanju rada jetre i da postakne varenje.

 

 

Koliko dugo se pije maslinovo ulje i limun?

Pitanje koje muči mnoge. -Koliko dugo je potrebno piti maslinovo ulje kako bi se videli efekti kao i da li je potrebno praviti pauze nakon određenog vremenskog perioda konzumacije? Međutim, ne postoji jedinstveni odgovor koji bi važio za sve osobe.

 

Kako biste postigli najbolje rezultate, pijte svako jutro na prazan stomak jednu kašiku maslinovog ulja sa nekoliko kapi limuna, minimum mesec dana, kako biste videli prve značajnije rezultate.

 

Ova kombinacija značajno popravlja opšte stanje organizma, a može da pomogne kod varenja, jačanja imunog sistem, doprinosi zdravlju kože i kose, poboljšava zdravlje srca...

 

Međutim, u slučaju da primetite bilo kakve neprijatne simptome nakon konzumacije maslinovog ulja, prekinite sa upotrebom i nakon nastavka pijenja, obavezno se konsultujte sa lekarom.

 

 

Koje maslinovo ulje kupiti?

Da biste iskoristili sve benefite koje maslinovo ulje ima po ljudsko zdravlje, nemojte da žalite pare. Mnogo ćete više uštedeti tako što ćete sačuvati zdravlje i to na duže staze.

 

Kad god postoji mogućnost, birajte ekstra devičansko maslinovo ulje (Extra Virgin Olive Oil), koje sadrži najviše oksidanasa i hranjivih sastojaka, a dobija se hemijsim presovanjem i ima nizak procenat masnih kiselina (do 0,8%). Ovo ulje obiluje polifenolima, oleokantalom i antioksidansima koji mu daju izražen ukus i lekovita svojstva.

 

Uz ekstra devičansko, na tržištu možete pronaći i druge vrste maslinovog ulja kao što su:

  • Devčansko maslinovo ulje (Virgin Olive Oil) – nešto slabijeg kvaliteta od ekstra devičanskog maslinovog ulja. Takođe se dobija hladnim presovanjem, ali ima veći sadržaj slobodnih masnih kiselina (do 2%).
  • Maslinovo ulje (Pure Olive Oil ili Refined Olive Oil) – ima još niži kvalitet – spada u industrijski rafinisano ulje, a dobija se rafinisanjem slabijeg devičanskog ulja uz pomoć hemijskih rastvarača i visoke temperature. Sadrži veoma malo polifenola i antioksidanasa. Od kvalitetnijih maslinovih ulja se razlikuje jer je neutralnog ukusa i mirisa.
  • Lampante maslinovo ulje (Lampante Olive Oil)- ne može da se konzumira za ljudsku ishranu ako se ne preradi dodatno. Uz to, sadrži visok nivo slobodnih masnih kiselina (>2%) i dobija se od loših ili oštećenih maslina ili loše skladištenog ulja.
  •  Koristi se u industrijske svrhe ili se dalje rafiniše da bi postalo jestivo.
  • Maslinovo ulje od komine (Pomace Olive Oil) – ima najniži kvalitet. Dobija se hemijskim tretiranjem ostatka (komine) maslina nakon ceđenja devičanskog ulja. Ima vrlo malo nutritivnih vrednosti jer se većina korisnih sastojaka gubi tokom prerade.

Kao što se može zakljičiti, ekstradevičansko maslinovo ulje je najbolji izbor za zdravlje i kuvanje, dok je devičansko maslinovo ulje malo slabijeg kvaliteta, ali pruža odličan balans između kvaliteta i cene.

 

Uz to, birajte hladno ceđeno maslinovo ulje u tamnom pakovanju, koje će čuvati kvalitet ulja od propadanja. Birajte organska maslinova ulja bez pesticida i hemikalija i ona ulja iz poslednje berbe, jer starija gube nutritivne vrednosti.

 

 

Da li maslinovo ulje ima rok trajanja?

Da, maslinovo ulje ima rok trajanja, ali ne na klasičan način kao većina namirnica koje koristimo u ishrani. Maslinovo ulje vremenom oksidira i užegne, čime gubi svoja nutritivna svojstva i prijatan ukus.

 

-Pitate se koji je rok trajanja maslinovog ulja? Ekstra devičansko maslinovo ulje nakon proizvodnje, ima rok 18–24 meseca. U slučaju da pravilno skladišti, može da traje i do 2–3 godine, ali gubi aromu i antioksidanse.

 

S druge strane, devičansko maslinovo ulje može trajati 12–18 meseci, a rafinirano i maslinovo ulje od komine čak 2–3 godine, ali nema istu nutritivnu vrednost kao devičanska ulja.

 

U slučaju da niste sigurni da li je maslinovo ulje pokvareno, odličan pokazatelj mogu da budu miris -jak koji se oseća na užeglo ili staro ulje, i ukus – koji postaje gorči i kiselkast umesto blag i voćni kakav je normalno.

 

Maslinovo ulje pruža mnogobrojne benefite za zdravlje. Njegova redovna konzumacija na duže staze može da doprinese u jačanju imunog sistema, boljem varenju kao i u zaštiti od mnogih bolesti.

 

Bilo da želite da ga koristite za detoksikaciju organizma, jačanje srca, ili pak za zdravlje kose i kože – kupovina maslinovog ulja će biti jedna od najboljih investicija u vaše zdravlje na duže staze.

 

Bilo da planirate da ga pijete ujutru na prazan stomak, kao dodatak jelima, ili salatama, uključite maslinovo ulje u svakodnevnu ishranu kako biste, osim bogatog ukusa, uživali i u brojnim benefitima koje će da pruži vašem organizmu.

 

Saznajte kako se maslinovo ulje pravilno koristi, zašto ga je dobro piti, kao i na koje sve načine može da pomogne u poboljšanju našeg zdravlja i lečenju.

PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart