Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Bilo da pratimo crkveni kalendar, ili da jednostavno želimo da pročistimo svoj organizam od teške i masne hrane
vrlo je verovatno da ćemo makar jednom u životu razmotriti post na vodi. Neretko ovakav režim ishrane izaziva nelagodu, jer implicira velika odricanja i deluje teško održivo na duži period. Ipak, kada se malo bolje uputimo u to šta sve sme da se jede tokom posta na vodi, shvatićemo da to ne mora nužno biti teško.
Verovali ili ne, post na vodi može biti raznovrstan ukoliko smo spremni da istražujemo i eksperimentišemo kada su u pitanju posna hrana, namirnice i ukusi.
Ako ste i sami pred dilemom šta jesti tokom posta na vodi, u nastavku teksta smo vam spremili detaljan vodič, ukusne recepte kao i predlog sedmodnevnog jelovnika uz koji će vam ovakav vid čišćenja tela i duha lakše pasti.
Savremeni način života i mnoštvo obaveza sa kojima se svakodnevno suočavamo mogu uticati na to da se hranimo brzo i nekvalitetno, zbog čega je nekada poželjno pročistiti se i osloboditi organizam od nagomilanih toksina.
Naravno, ukoliko se veći deo godine hranimo na jedan način – doručkujemo u pekari, jedemo hranu punu transmasti i prerađevina, ručamo crvena, teško svarljiva mesa i večeramo palačinke, sigurno da će nas pomisao na post na vodi u prvi mah uplašiti, jer podrazumeva drastično drugačiji režim ishrane.
Ne treba međutim prenebregnuti činjenicu da post ima i svoju duhovnu komponentu i da postoji u gotovo svim religijama sveta. Ovaj aspekt posta podrazumeva, pored uzdržavanja od hrane životinjskog porekla, masne hrane, rafinisanog šećera, uzdržavanje i od svega onoga što naš duh oslabljuje i unižava.
Sve što unesemo u organizam odražava se ne samo na naše fizičko zdravlje, već i na naše duhovno blagostanje, s obzirom na to da su telo i duh neraskidivo povezani.
Kada uzmemo u obzir obe ove sastavne komponente posta na vodi, možemo mu priči rasterećeniji i spremniji da učinimo nešto zdravo za svoj duh i telo.
Kada govorimo o jelovniku koji propisuje post na vodi, on jeste prilično redukovan u odnosu na prosečan jelovnik koji većina nas prati, ali uz malo smernica, nije ga teško ispoštovati.
Pre nego što krenemo u nabavku namirnica za post na vodi, treba da znamo šta u stvari podrazumeva ovakav režim ishrane i koja su glavna pravila kojih treba da se pridržavamo.
Ukoliko o postu na vodi govorimo kao o određenom režimu ishrane najvažnije je reći da on podrazumeva namirnice biljnog porekla, u sirovom obliku ili spremljene na vodi. Namirnice životinjskog porekla, kao i one spremljene na ulju ili masti izbegavamo u periodu posta na vodi.
Tokom posta na vodi u ishrani su zastupljene sledeće namirnice:
Ovaj spisak ne deluje naročito bogat, ali uz malo kreativnosti i truda, može se doći do riznice ukusa i što je još važnije do zdravih obroka spremljenih na vodi.
U nastavku ćemo vam ponuditi neke od najukusnijih posnih recepata koji ne sadrže kap ulja. Jela spremljena na ovaj način su razne čorbe i supe, zatim salate, pite na vodi, posne testenine, razne vrste semenki, ovsene pahuljice, kao i slasne posne poslastice.
Nekada ograničen izbor namirnica može biti frustrirajuć sa jedne strane, ali istovremeno može biti i povod da aktiviramo svoju kreativnost i snalažljivost, da bismo izvukli maksimum iz posnog jelovnika koji će biti ukusan, ali i zdrav i hranljiv.
Evo nekoliko slasnih recepata koji će vam post na vodi učiniti jednostavnim i što je najvažnije dobrim izvorom minerala, vitamina i drugih korisnih sastojaka.
Posna čorba od bundeve
Potrebni sastojci:
Priprema:
1. Bundevu operite i očistite je od semenki, zatim iseckati na manje komade.
2. Komade bundeve staviti u pleh obložen pek-papirom.
3. Bundevu peći 30-40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, odnosno dok ne omekša.
4. Dok se bundeva peče, iseckati pa prodinstati luk na malo vode.
5. Kada se bundeva ispeče dodati je u šerpu.
6. Dodati vode tako da smesa ogrezne.
7. Začiniti po ukusu.
8. Čorbu kuvati oko 15-20 minuta na srednjoj vatri.
9. Kada se bundeva skuva, izmiksati štapnim mikserom i služiti toplo.
Bundeva je sjajan izvor beta-karotena, koji se u našem metabolizmu pretvara u vitamin A, jedan od najznačajnijih vitamina u borbi protiv virusa. Ukoliko ovom receptu dodate i malo rendanog đumbira, dobićete pravu posnu vitaminsku bombu.
Posna čorba od cvekle
Potrebni sastojci:
Priprema:
1. U većem loncu zagrejati malo vode na srednjoj vatri. Dodati crveni i beli luk i prodinstati dok ne omekšaju.
2. Iseckanu cveklu i krompir dodati u lonac i sipati vodu. Kuvati do ključanja.
3. Kad povrće proključa smanjiti vatru i kuvati poklopljeno dok ne omekša, oko 20-25 minuta.
4. Skuvano povrće izmiksati štapni mikserom ili blenderom da dok semsa ne postane glatka.
5. Dodati sok od limuna i začiniti solju i biberom po ukusu.
6. Služiti toplo.
O značaju cvekle u ishrani dovoljno govori to što ona važi za jednu od najlekovitijih biljaka. Ovaj svoj status cvekla duguje pre svega velikoj koncentraciji gvožđa koje je značajno kod problema sa anemijom i krvnom slikom generalno.
Posna čorba od spanaća i karfiola
Potrebni sastojci:
Priprema:
1. U većoj šerpi zagrejati malo vode na blažoj vatri.
2. Na vodi prodinstati luk dok ne omekša.
3. Dodati iseckani karfiol i dinstati još malo.
4. Preliti vodom ili bujonom od povrća, dodati začine po ukusu, pa kuvati dok karfiol ne omekša.
5. Dodati iseckani spanać i kuvati još nekoliko minuta dok spanać ne omekša.
6. Poslužiti toplo i posuti seckanim svežim peršunom.
Spanać spada u najmoćnije biljke, jer sadrži vitamine E, B6, A, zatim minerale, gvožđe, a obiluje i kalijumom koji je dobar saveznik pravilnog rada srca. Karfiol je takođe moćno povrće, bogato vitaminom K, antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama.
Posna pita sa zeljem
Potrebni sastojci:
Priprema:
1. Na tiganju zagrejati malo vode, pa prodinstati luk.
2. Dodati iseckano zelje i pržiti nekoliko minuta dok ne omekša. Začiniti po ukusu.
3. U odvojenoj posudi pomešati brašno, vodu i sirće. Smesa treba da bude glatka.
4. Na dno pleha za pečenje staviti jednu koru za pitu. Premazati je smesom od brašna.
5. Preko kore staviti deo prženog zelja. Ponoviti postupak dok se ne iskoristi sav nadev.
6. Poslednju koru za pitu premažite smesom od brašna i preklopite ivice kako bi se sve zatvorilo.
7. Pitu premazati ostatkom smese od brašna.
8. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
9. Pitu iseći kada se malo ohladi.
Bez ulja se mogu spremiti i posne poslastice od kojih kreće voda na usta:
Posni sutlijaš sa višnjama
Potrebni sastojci:
Priprema:
1. Pirinač skuvati zajedno sa suvim grožđem u soku od isceđenih pomorandži u koji ste dodali malo vode i narendane kore pomorandže.
2. Višnje prokuvati sa malo gustina.
3. Skuvani sutlijaš oblikovati po želji i preliti višnjama.
Posni mafin sa jabukama
Potrebni sastojci:
Priprema:
1. Izrendati jabuke i šargarepu.
2. Iseckati pomorandže.
3. Izgnječiti banane.
4. Sve sastojke pomešati u većoj posudi, pa posle nekoliko minuta preliti u kalupe za mafine.
5. U prethodno zagrejanoj rerni peći 15-20 minuta na 180 stepeni.
Pošto smo utvrdili šta sve smemo da jedemo tokom posta na vodi, i pronašli neke ukusne recepte spremljene na ovaj način, dajemo vam i predlog nedeljnog jelovnika koji će vam olakšati planiranje i pripremu posnih obroka bez ulja.
ponedeljak:
doručak – ovsene pahuljice natopljene vodom, brusnica, banana, med i cimet
ručak – čorba od bundeve i đumbira i hleb
večera – krompir u ljusci ispečen u rerni
utorak:
doručak – posna pita sa zeljem
ručak – posne punjene paprike na vodi
večera – posni mafin sa jabukama
sreda:
doručak – kremasta palenta, uz paradajz i beli luk prodinstane na vodi
ručak – čorba od paradajza sa posnom testeninom
večera – med ili džem na hleb uz čaj
četvrtak:
doručak – posna pita s pečurkama
ručak – salata od pasulj i sveže paprike sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom
večera – sutlijaš sa višnjama
petak:
doručak – kukuruzne galete i gvakamole (spremljen bez ulja)
ručak – pasulj spremljen na vodi
večera – posni rolat sa krompirom i spanaćem
subota:
doručak – sendvič s pečenim paprikama
ručak – čorba od spanaća i karfiola
večera – salata od povrća (kukuruz šećerac, sveži luk, paradajz, paprika, začini)
nedelja:
doručak – pašteta od povrća i hleb
ručak – čorba od cvekle
večera – manastirska pita
Post na vodi može biti izazovan, ali uz dobro planiranje i svest o tome da je ovakav povremeni režim ishrane blagotvoran, može doneti višestruke benefite.
Hrana koja nam je najdostupnija puna je rafinisanog šećera i nezdravih masnoća koji su odgovorni za razna oboljenja. Post na vodi pruža mogućnost da očistimo organizam od toksina i obnovimo njegovu imunološku moć, ali i da disciplinujemo misli, volju i duh.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.