Mača čaj, produktivnost i L-teanin

Većina nas se slaže da se osećamo dobro posle šolje mača čaja.

Mača čaj, produktivnost i L-teanin

Većina nas se slaže da se osećamo dobro posle šolje mača čaja. Delimičan razlog zašto se osećamo dobro je placebo efekat: pijete kremasto, jarko zeleno piće napravljeno od 100% mladih listova čaja, bez veštačkih dodataka. Izgleda ukusno, a još je boljeg ukusa. Na nekom primalnom nivou znate da nešto tako zeleno mora da bude dobro za vas. 

 

A i nauka se slaže, postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih možemo definitivno da zaključimo da pijenje mače ima brojnih prednosti po zdravlje. Jedna od njih je specifična amino kiselina - glutamat: L-teanin. U neuronauci, glutamati su važni neurotransmiteri (hemijsko jedinjenje koje šalje signale sa jednog na drugi neuron). Stručnjaci se slažu da glutamati igraju važnu ulogu u učenju i pamćenju.

 

Vratimo se sad na maču: Kada se uzgaja kako treba u hladovini, tenča listovi koji će biti samleveni u maču su puni specifičnog glutamata nazvanog L-teanin. Mača sadrži čak pet puta više L-teanina od običnog zelenog čaja (20 mg prema 4 mg) zahvaljujući tehnici uzgoja u hladu koju su japanski seljaci otkrili i vekovima razvijali. Sunce smanjuje nivo L-teanina a senka ga povećava.

 

 


Šta je L-teanin i zašto nam je važan?
L-teanin je skupina glutamatskih molekula. Kada pijuckamo kvalitetnu maču ovi glutamati brzo i u velikim količinama ulaze u naš krvotok. Prolaze krvno-moždane barijere veoma brzo, ponekad u roku od nekoliko sekundi. Ti molekuli onda stimulišu alfa talase mozga koji se mere na EEG (elektroencefalografskom) testu koji meri elektro aktivnost u našem mozgu (neverovatno je koliko elektriciteta naš mozak proizvodi). Prisustvo alfa talasa pokazuje da smo budni i spremni. Alfa talasa nema kada smo pospani ili dremamo. Prisutni su samo kada smo prisutni i svesni. L-teanin podstiče ove talase. Zbog toga se osećamo fokusirano i budno kada popijemo maču.

 

Nasuprot tome, možda se osećamo budnim kada popijemo kafu ili kofeinsku pililu, ali tu budnost često prate neprijatne nuspojave uključujući nervozu, pa čak i paniku i paranoju i često se završava sa energetskim "padom". Nervoze i padova sa mačom nema.

 

U studiji objavljenoj 2008. u žurnalu "Topografija mozga" učesnici studije su izvršavali kognitivno zahtevne vizuelno-prostorne zadatke nakon što su dobili dozu L-teanina ili placeba. Oni koji su uzeli L-teanin su bili značajno bolji. Nema sumnje da ćete posle mače biti budniji, produktivniji, sposobniji za kognitivno-teške zadatke poput pisanja, kodiranja, analize... za bilo šta što zahteva poprilično korišćenje moždane snage. Sve to zahvaljujući L-teaninu. A kada u to ubacite i malu dozu kofeina koju mača sadrži (otprilike 25 mg kafeina po šolji mače u poređenju sa 100 mg u šolji kafe) stvari postaju još interesantnije: jedna studija, objavljena u žurnalu "Biološka psihologija" pokazala je da je došlo do bržih reakcija, brže numeričke radne memorije i boljeg i tačnijeg sklapanja rečenica kod grupa koje su koristile kombinaciju 100 mg L-teanina i 50 mg kafeina.

Ovo je samo deo prednosti mešavine L-teanina i kofeina. Dovoljno je reći da šolja mače pre posla, pre početka nekog projekta, pre držanja govora, pre bilo kakve aktivnosti koja iziskuje korišćenje "malih sivih ćelija" često rezultira mnogo boljim učinkom. I to bez ikakvih negativnih posledica.


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart