Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Kako smanjiti previsok nivo šećera u krvi: glukoza i glikemički indeks namirnica
Glukoza
Najvažniju količinu energije naš organizam dobija iz glukoze. Normalni nivo glukoze u krvi je 3.9 do 6.1 mmol/l (mili mola po litru). Moguće su povremene oscilasije nivoa šećera - glukoze u krvi i one vode do raznih fizičkih i psihičkih promena u organizmu. Ukoliko su ove oscilacije hronične one vode i do bolesti, od kojih je najčešća - dijabetes.
Kako tačno nastaje dijabetes?
Kada glukoza, kroz proces varenja, dospe u krv, ona se transportuje do ćelija kojima je energija potrebna. Da bi molekul glukoze ušao u ćeliju u kojoj će se razgraditi i osloboditi energiju, neophodan mu je insulin. Insulin je hormon kojeg izlučuje gušterača (pankreas). Insulin počinje da se izlučuje onog trenutka kada se nivo glukoze u krvi poveća. Ukoliko se u krv ne izluči dovoljno insulina, ćelije kojima je potrebna energija nikako ne mogu da iz krvi preuzmu molekule glukoze - ovo stanje se naziva dijabetes.
Zbog nedostatka insulina ćelije ne mogu da preuzmu glukozu, te ceo organizam počinje da oseća slabost i malaksalost. Tada ćelije šalju signal da im je potrebna dodatna energija i dodatne količine glukoze stižu u krvi, ali usled nedovoljnog nivoa insulina ćelije i dalje ne mogu da preuzmu glukozu iz krvi. Organizam povećanu količinu glukoze u krvi, doživljava kao opasnost i uz veliku količinu tečnosti, putem mokraće, počinje uklanjati glukozu iz krvi putem mokraće. Odatle i jedan od simptoma dijabetesa, pojačan osećaj žeđi usled dehidratacije. Ostali simptomi dijabetesa su i obilnije mokrenje, umor i smanjenje telesne težine.
Izvori glukoze
Glukozu dobijamo pre svega iz namirnica bogatih ugljenim hidratima. To su žitarice, voće i povrće, med... Ono što je zanimljivo i važno to je da se neponašaju svi ugljeni hidrati na isti način kada dospeju u naš želudac. Neki ugljeni hidrati, kao što je recimo saharoza (beli šećer), razgradnju i ulazak u krvotok počnu već u ustima.
Sada smo došli do centralne tačke naše priče: a to je brzina podizanja šećera u krvi u zavisnosti od vrste namirnica koja se konzumira. Tako su nastali pojmovi "dobri" i "loši" ugljeni hidrati u zavisnosti od vremena i brzine kojom povećavaju nivo glukoze u krvi i osećaja sitosti koja kod "dobrih" znatno duže traje nego kod "loših".
Da bi se znalo koji su ,,dobri" a koji ,,loši" šećeri uveden je pojam glikemički indeks. Hrana koja poseduje nisku vrednost glikemičkog indeksa utiče na mali porast glukoze u krvi zbog čega ne dolazi do velikih oscilacija nivoa šećera u krvi, a hrana sa visokim GI prouzrokuje suprotan efekat. Unoseći hranu visokog GIa, vrlo brzo povećavamo nivo šećera u krvi što izaziva povećano lučenje insulina i kao rezultat toga pad glukoze u krvi i pojačana potreba ponovo za bilo čim slatkim, što ponovo podiže nivo glukoze, pa nivo inslulina ...
Rešenje ovog problema je krajnje jednostavno i samo se nameće: izbor hrane niskog glikemičkog indeksa! Većina ove hrana je bogata i dijetetskim vlaknima a nakon konzumiranja skokovi šećera u krvi su blagi a osećaj sitosti dugo traje. Koje su to namirnice? Integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, razno semenje, voće i povrće.
Naravno, potpuna slika je malo kompleksnija. Kada se razmatra glikemički indeks određene namirnice treba uzeti u obzir i još neke faktore: prisutnost masnoća (masnoće kao i dijetetska vlakna smanjuju glikemički indeks), kiselost (kiselost takođe smanjuje GI)... Zatim, tu je i način pripreme namirnice, pa način pakovanja... kroz tabele približnih vrednosti GI možemo doći samo do orijentacionih vrednosti.
GI i dijeta za mršavljenje
Poznavanje GI je odličan metod da se drži dijeta - bez dijete. Dovoljno je birati raznovrsne namirnice sa niskim glikemičkim indeksom i od njih praviti raznovrsne kombinacije. Ukoliko vam se jede neka hrana na visokim GIjem - savetujemo da je uvek kombinujte sa hranom sa niskim GI.
Povezane priče
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
RAZNA JELA
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine