Kako napraviti biljno mleko

Biljna mleka sve su popularnija iz brojnih razloga.

Kako napraviti biljno mleko

Pre svega, odlična su alternativa kravljem mleku, naročito za ljude koji su intolerantni na laktozu, vegane i one koji žele da se zdravije hrane.

 

Osim što su nutritivno veoma bogata, biljna mleka su i jednostavna za pripremu kod kuće. Možete da eksperimentišete i da se igrate sa raznim ukusima.

 

U nastavku saznajte detaljne informacije kako se prave biljna mleka, koliko mogu da stoje, koje je najukusnije i da li je biljno mleko u prahu dobra opcija. Takođe, otkrićete koje su prednosti i mane biljnog mleka u poređenju sa klasičnim životinjskim mlekom.

 

 

Kako se prave biljna mleka?

Verovatno pri samoj pomisli na biljno mleko zamišljate kako je to komplikovano za vas i da je čitava nauka, ali grdno se varate!

 

Pravljenje biljnog mleka veoma je jednostavno i potrebno vam je samo nekoliko osnovnih sastojaka: voda, orašasti plodovi, semenke ili žitarice, i po želji zaslađivač, a sve to, uglavnom svi imamo kod kuće.

 

Proces pravljenja biljnog mleka se sastoji od nekoliko koraka, a ako ih pažljivo ispoštujete, nema šanse da omanete. Sve što treba je da:

  1. Potopite sirovinu u vodu – Orašaste plodove (badem, lešnik, orah), semenke (suncokret, susam) ili žitarice (pirinač, ovas) potrebno je potopite u vodi nekoliko sati ili preko noći kako bi omekšali i oslobodili sve hranljive materije.
  2. Blendirajte – Nakon namakanja, sastojke procedite i stavite u blender zajedno sa svežom vodom. Blendajte 1-2 minuta dok ne dobijete kremastu tečnost.
  3. Procedite – Upotrebite gazu ili specijalnu vrećicu za ceđenje biljnog mleka kako biste uklonili čvrste ostatke.
  4. Dodajte arome – Po želji možete dodati malo meda, javorovog sirupa, vanile ili cimeta za bogatiji ukus.
  5. Čuvajte u frižideru – Dobijeno mleko sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru do 3-5 dana.

 

 

Da li je zdravo biljno mleko u prahu?

Biljno mleko u prahu odlična je i praktična opcija za sve koji žele da im ono traje duže, kao i da pripreme mleko lako i brzo u samo nekoliko sekundi. Biljno mleko u prahu je napravljeno procesom dehidratacije tečnog biljnog mleka, pri čemu se uklanja voda, dok hranljive materije uglavnom ostaju sačuvane.

 

Međutim, bitno je da ne kupujete bilo koje i da obratite pažnju na sastav – trudite se da birate mleka koja u sebi ne sadrže dodate šećere, veštačke boje i aditive.

 

Ipak, biljno mleko u prahu u poređenju sa svežim biljnim mlekom, ima pojedine razlike. Tako biljno mleko u prahu može da ima nešto nižu nutritivnu vrednost zbog termičke obrade, ali ono i pored toga, i dalje predstavlja odličnu alternativu za sve one kojima je na prvom mestu praktičnost..

 

Jedan od glavnih benefita, kada je biljno mleko u prahu, je što može da bude odlična opcija za putovanja, jer ne zahteva čuvanje u frižideru, nemate bojazni da će da vam se prospe u torbi ili rancu već možete da ga pripremite sveže bilo kada vam zatreba, pa čak i tokom vožnje ili šetnje.

 

 

Koje biljno mleko je najlepše?

Pitanje na koje ne postoji jedan odgovor. Ukus biljnog mleka zavisi od ličnih preferencija i namene u ishrani. Neko će više da voli bademovo mleko jer će da ga stavlja u dezerte i kafu, dok će neko obožavati kokosovo jer voli da pije mleko samostalno ili da ga stavlja u jela ili prilikom kuvanja, kako bi postigao bogat i aromatičan ukus hrane.

 

Dakle, najlepše biljno mleko je ono koje odgovara vašem ukusu i potrebama, a evo kratke smernice kakvog je ukusa svako od njih i kako najbolje može da se konzumira.

  • Bademovo mlekoBlagog i orašastog ukusa, odličan dodatak za kafu i razne deserte.
  • Ovseno mleko – Kremasto i slatkastog ukusa, te je odličano za smutije i žitarice.
  • Lešnikovo mleko – Odlično za napitke kao što je kakao, ili za pripremu raznih slatkih jela.
  • Pirinčano mleko – Lagano i neutralnog ukusa, te je savršen izbor za ljude koji su skloni alergijama.
  • Kokosovo mleko – Bogatog i aromatičnog ukusa, te je idealan dodatak za pečenje i kuvanje raznih jela.

Isprobavajte, igrajte se i eksperimentišite. Probajte biljna mleka i koristite ih na različite načine kako biste izabrali svog favorita za razne namene i prilike i uživali u novom ukusu svoj omiljeni ukusu vaših omiljenih jela i pića.

 

 

Koliko mogu da traju biljna mleka?

biljno mleko pored tegle

Pitanje koje mnogima stvara nedoumice, koliko napravljeno biljno mleko može da stoji, a da se ne pokvari?

 

Za razliku od kupovnih životinjskih dugotrajnih mleka koja imaju rok trajanja i po dve nedelje nakon otvaranja, sveže pripremljeno biljno mleko može da traje svega tri do pet dana u frižideru. Uslov je da se čuva u staklenoj flaši koja je dobro zatvorena.

 

Ipak, ako i uz praćenje smernica, u međuvremenu primetite promenu ukusa, mirisa ili testure, mleko ne treba da konzumirate i odmah ga bacite.

 

Za razliku od sveže pripremljenog biljnog mleka, biljno mleko u prahu može duže da stoji i ima rok trajanja i po nekoliko meseci. Bitno je da ga sve vreme ćuvate na hladnom i suvom mestu, kako bi zadržalo svoj kvalitet u potpunosti.

 

 

Prednosti i mane biljnog mleka

Kao što ste mogli da vidite, biljno mleko može da bude odlična alternativa u mnogim situacijama i ljudi sve više daju prednost ovom tipu mleka, bilo da ga koriste samostalno ili kao dodatak raznim napicima ili jelima.

Međutim, kao i svaka druga namirnica, biljna mleka imaju svoje prednosti i mane, te u nastavku pogledajte neke od najbitnijih.

 

Prednosti:

  • Prirodno ne sadrže laktozu, što ih čini pogodnim za osobe sa intolerancijom na laktozu.
  • Mogu da imaju nizak nivo zasićenih masti, što doprinosi zdravijoj ishrani.
  • Raznovrsni ukusi i vrste omogućavaju da se lako kombinuju različitim potrebama.
  • Mogu da se koriste u različitim receptima, od kafe do kuvanja.

Mane:

  • Mogu da imaju niži sadržaj proteina u poređenju sa kravljim mlekom.
  • Često sadrže dodatne šećere i aditive, pa je važno da detaljno čitate deklaraciju i da pažljivo birate proizvode.
  • Kupovna biljna mleka mogu da budu dosta skuplja od običnog mleka.

 

 

Da li biljna mleka mogu da zamene kravlje mleko?

Odgovor je – I da, i ne. Biljna mleka predstavljaju odličnu alternativu kravljem mleku, ali je bitno da se detaljno informišete i da odaberete pravo biljno mleko u skladu sa svojim nutritivnim potrebama.

 

Na primer, ovseno i sojino mleko poseduju više proteina, dok pirinčano mleko sadrži manje alergena. U slučaju da duže vreme konzumirate isključivo  biljna mleka umesto kravljeg, vodite računa da unosite dovoljno kalcijuma i vitamina B12, jer ih neka biljna mleka prirodno nemaju u dovoljnim količinama koje su neophodne našem organizmu.

 

Dakle, biljna mleka su odlična opcija za sve koji žele da se hrane zdravije, da isprobaju nešto novo, poste, hrane se veganski ili ne podnose laktozu.

 

Veliki benefit je što se veoma jednostavno i brzo pripremaju kod kuće. Možete da eksperimentišete i da isprobavate različite ukuse, uz to, trajaće vam u frižideru nekoliko dana, dok će biljna mleka u prahu trajati i po nekoliko meseci.

Ipak, bilo da birate sveže mleko ili mleko u prahu, bitno je da obratite pažnju na sastojke i nutritivne vrednosti kako biste napravili najbolji izbor za svoje zdravlje.

 

Isprobavajte različite vrste mleka, kombinujte ih uz vaša omiljena jela i napitke i sigurno ćete pronaći ono koje vam najviše odgovara i uživati u punoći ukusa uz mnogobrojne benefite koje biljna mleka imaju.

Jednostavno, brzo i jeftino! Pročitajte kako da kod kuće u samo nekoliko koraka napravite razna biljna mleka i zašto su biljna mleka sve popularnija.

PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart