Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svi želimo da što duži niz godina budemo vitalni i zdravi.
Kako je tehnologija uznapredovala, serviraju nam se razni preparati i pogodnosti iz dana u dan, te možemo veoma lako da se izgubimo u moru informacija i bez uspeha da ih profiltriramo, tražeći odgovor na jednostavno pitanje – Da li je i na koji način određena namirnica dobra za naše zdravlje?
Tako se često vodi polemika o negativnom uticaju “pet belih smrti” – u koje spadaju, belo brašno, beli, so, mast i beli šećer.
Upravo poslednji na listi namirnica “za izbegavanje” predstavlja jedan od najvećih problema, kada je njegovo izbacivanje iz ishrane u pitanju. Ipak, dobra stvar je da ne morate da se odreknete slatkog ukusa u hrani i piću kako biste bili i ostali zdravi, već jednostavno da ga zamenite nekom alternativom koja će raditi za vas i vaš organizam na najbolji mogući način.
U moru raznih zaslađivača, posebno se izdvaja eritritol, koji je poslednjih godina postao jedan od najpopularnijih zaslađivača, onih koji se hrane zdravo i brinu o svojoj ishrani.
Međutim, često se vodi polemika da li je eritritol zdrav, kao i da li u potpunosti može da zameni šećer i kakav ima uticaj na naš organizam. U nastavku saznajte šta su prirodni zaslađivači, kao i kako da konzumirate eritritol na pravilan način.
Eritritol pripada grupi poliola, tj. alkoholnih šečera i spada u prirodne zaslađivače. Dobija se od skroba ili glukoze uz pomoć određenih vrsta kvasaca u procesu fermentacije.
Ako posmatramo hemijski, eritritol spada u šećerne alkohole. Međutim, on se znatno razlikuje od drugih poliola jer ne dovodi do smetnji sa probavom u istoj meri kao što to čine zaslađivači ksilitol ili maltitol.
Ovaj alkoholni šećer je otkrio Britanski hemičar Džon Stenhous davne 1848 godine, a kako spada u prirodne zaslađivače, ne čudi informacija da se eritritol nalazi i u malim količinama u nekim sortama gljiva, pojednim vrstama voća, kao što su kruška, grožđe, lubenica, ili u fermentisanim proizvodima poput sira, vina, piva i soja sosa.
U industrijskim uslovima, proizvodnja eritritola se dešava u procesu fermentacije od strane jedne vrste kvasca i to od glukoze, pšeničnog ili kukuruznog skroba, a finalni proizvod izgledom podseća kao beli kristal šećer.
Zanimljivo, u Japanu se koristi od 90-ih godina, i to kao komponenta za zaslađivanje čokolada, pekmeza, jogurta, bombona i raznih pića.
Kada govorimo o hemijskom sastavu, eritritol se sastoji od četiri atoma ugljenika i ima molekulsku formulu C4H10O4. Iako mnogima molekulska formula ne znači mnogo, bitno je istaći da sama struktura ovog molekula, omogućava da eritritol pruži sladak ukus bez značajnijeg uticaja na nivo glukoze u krvi.
Uz sve to, eritritol dodatno ima sposobnost da deluje kao antioksidans, tako što pruža zaštitu organizmu od oksidativnog stresa.
Zanimljvo, ovaj zaslađivač je termostabilan. Što znači da može da izdrži temperature i do 160 stepeni Celzijusa i da neće izgubiti slatkoću, te je pogodan za upotrebu prilikom pripreme raznih slatkih namirnica i toplih napitaka.
Pre same odluke koji će zaslađivač da izaberu, mnogi posebno vode računa i žele da se informišu o nutritivnim vrednostima zaslađivača koji će koristiti umesto šećera.
U nastavku možete videti zbog čega je upravo eritritol jedan od najpopularnijih zdravih zamena za rafinisani beli šećer.
Da li, kao i mnogi, sebi postavljate pitanje, koji zaslađivač je bolji – eritritol ili stevija?
Iako su oba ova zaslađivača veoma popularna alternativa belom šećeru, značajno se razlikuju, kako po ukusu, tako i po svojim svojstvima.
Kao što možete da vidite, sve zavisi od toga, šta kome više godi i šta više voli. Ipak, nije retkost da se stevija i eritritol kombinuju, kako bi se postigao što bolji ukus i ravnoteža kada je u pitanju zaslađivanje.
Nakon što ste saznali nutritivne vrednosti eritritola, sigurno vam je kroz glavu prošlo – Dobro, a može li on toliko zdrav da zameni rafinisani beli šećer?
Činjenica je da je eritritol oko 60-70% slatkoće saharoze, što znači da je manje sladak i da je potrebno više eritritola da bi se postigao isti nivo slatkoće.
Međutim, glavna prednost eritritola je da nema kalorija, ne podiže nivo glukoze u krvi, niti izaziva nagle skokove insulina. Zbog toga se smatra posebno popularnim kod osoba koje su na dijabetičko ili keto ishrani.
On je dobra zamena za šećer u mnogim receptima. Međutim, nemojte da vas iznenadi ako ne dobijete istu strukturu peciva kao što ste navikli sa običnim šećerom, pošto eritritol ne karamelizuje, niti daje vlažnost testu.
Sve smo lepo prešli u teoriji, ali kada dođete u kuhinju i krenete da kuvate, potrebno je sve to primeniti u praksi. Ako se odlučite za eritritol i da u receptima zamenite šećer, koristite ga u odnosu 1,3:1 (npr. 130 g eritritola za 100 g šećera) kako biste dobili istu slatkoću.
Igrajte se, istražujte i eksperimentišite. U pojedinim receptima, možete da kombinujete eritritol sa drugim zaslađivačima, kao što je stevija, kako biste dobili savršenu kombinacija ukusa.
Kada je u pitanju primena eritritola u hrani piću, možete da pustite mašti na volju. Ovaj zaslađivač našao je primenu u raznim receptima, uključujuči i niskokalorične i keto proizvode kao što su:
Kao što možete da primetite, mogućnosti su brojne. Možete i sami kod kuće da probate da odenete vaše omiljeno jelo u novo ruho već sledeći put kada ga budete pravili, te da beli šećer zamenite eritritolom.
Uz klasičan eritritol, koji se nalazi u kristalnom obliku, postoji i tečni eritritol koji ima širok spektar primene.
Tečni eritritol može da se koristi kao prirodni zaslađivač za kafu, čajeve i razne napitke. Prednost tečnog eritritola, u odnosu na onaj u kristalnom obliku, je što se lakše meša i što ne ostavlja talog. Takođe savršen je za pripremu sirupa ili preliva za američke palačinke, vafle i druge ukusne deserte.
Odluka da izbacimo šećer iz ishrane, a koji se nalazi u velikom broju namirnica, nikada nije zato što ne volimo ukus šećera. Ko bi mogao da odoli slatkim ušećerenim kolačima i raznim slatkišima?
Iako ponekad teška, odluka o smanjenju ili potpunom prestanku izbacivanja klasičnog rafinisanog šećera iz upotrebe, pomaže u očuvanju zdravlja i boljem zdravstvenom stanju na duže staze. Što je, priznaćete, sasvim dovoljan povod da razmislite o prelasku na zdrave, prirodne zaslađivače. Vi nećete morati da se odreknete u potpunosti slatkiša, a s druge strane, vaše telo će vam biti zahvalno što ste se odlučiti da to ipak ne bude beli šećer.
Konzumiranje eritritola umesto šećera pruža mnoge zdravstvene benefite, a u nastavku pogledajte kako deluje kada su u pitanju pojedina zdravstvena stanja, u kojima beli šećer pogoršava situaciju i deluje negativno.
Ako patite od dosadnih gljivičnih infekcija, šećer često zna da bude dodatni problem, uz čiji unos, pospešujete rast i razvoj ovih mikroorganizama u telu.
Poznato je da infekcija kandidom može da bude uzrok pojave belog jezika i naslaga u ustima, da dovede do neprijatnog zadaha, ali i da može da se prekomerno namnoži na genitalijama ili u crevima, a da je šećer nešto što kandida prosto obožava.
Za razliku od šećera, eritritol ne hrani gljivicu Candida albicans, zbog čega se preporučuje u ishrani osoba koje imaju problema sa kandidom, bez bojazni da će pogoršati svoje zdravstveno stanje ili negativno uticati na proces eliminacije kandide.
Osobama koje boluju od dijabetesa, šećer je na crvenoj listi namirnica koje treba da pažljivo doziraju ili da u potpunosti izbegavaju. S druge strane, zbog nultog glikemijskog indeksa, eritritol je bezbedan za dijabetičare jer ne izaziva skokove insulina i glukoze u krvi.
Pitate se kako je to moguće? U našem organizmu ne postoji enzim koji ima ulogu u razgradnji eritritola, te se on apsorbuje direktno u krvotok, a potom se, u nepromenjenom obliku, izlučuje iz našeg tela putem urina.
Pojedine naučne studije su pokazale da kod zdravih ljudi eritritol ne dovodi do promene šećera i insulina u krvi, dok kod osoba koje su gojazne, boluju od dijabetesa ili imaju neki drugi problem sa metabolizmom, eritritol čini najbolju zamenu za rafinisani beli šećer.
Više od 90% eritritola se apsorbuje u tankom crevu i izlučuje preko bubrega u nepromenjenom obliku, potem urina. Pojedine naučne studije pokazuju da on ne opterećuje jetru. Ostalih 10% dolazi samo do debelog creva i delimično se metaboliše, dok je samo onih 5% suštinske kalorijske vrednosti ovog zaslađivača, obezbeđeno za telo.
Uzimajući sve ove podatkeu obzir, može se videti da je eritritol veoma sigurna opcija i zamena za rafinisani šećer za osobe koje imaju probleme sa jetrom ili metaboličkim poremećajima.
Uz to, čak iako se nalazi u većim količinama u pojedinim namirnicama, neće izazvati neprijatne gasove ili laksativne efekte. Naučnici smatraju da je oko 20 do 35 grama eritriola količina koju naš organizam lako toleriše.
Kako šećer spada u jednu od najnezdravijih namirnica koja direktno utiče na pojavu karijesa, ne treba mnogo razmišljati da li su zdravi šećeri, kao što je eritritol, dobra zamena, u slučaju da ne možete ili ne želite da se odreknete slatkiša.
Deca koja konzumiraju hranu bogatu prostim šećerima, često pate od cirkulatnoh karijesa, koji izuzetno brzo napreduje, dok i kod starijih, uz prekomernan unos slatkiša i šećera, dolazi do rapidnog propadanja zubne gleđi i erozije zuba.
Upravo zbog posledica koje može da izazove beli rafinisani šećer, polioli, u koje spada eritritol, predstavljaju bolji izbor za ishranu, kako bakterije u ustima ne mogu da ga koriste za svoj rast i napredovanje.
Eritritol ima blag, osvežavajući i sladak ukus, ali može da izazove blagi osećaj hlađenja u ustima zbog endotermne reakcije rastvaranja. Veoma ukusom podseća na šećer, ali bez intenzivne slatkoće. Mnogi se odlučuju za eritritol i zbog toga što, za razliku od većine prirodnih zaslađivača, ne ostavlja gorak niti veštački ukus u ustima nakon konzumacije.
Eritritol ima osobnu i da blago hladi, te izativa blagi efekat hlađenja jer, slično mentolu i ne apsorbuje toplotu u dodiru sa pljuvačkom.
Kako je neutralnog i blagog ukusa, eritritol je odličan kao kombinacija uz druge zaslađivače, kako bi, na taj način, bio postignut balans u ishrani.
Mnogi o alternativnim zaslađivačima razmišljaju uz zadršku, sa pitanjem – Da li su oni zaista zdravi i bolji od belog šećera?
Kao što ste mogli da vidite iz svih gorenavedenih podataka- eritriol predstavlja jedan od najbezbednijih niskokaloričnih zaslađivača i više je nego savršena zamena za beli šećer.
Osim što ne podiže nivo glukoze u krvi, eritriol ne podstiče rast i razmnožavanje kandide u organizmu, niti opterećuje jetru.
Ipak, kako fermentiše u debelom crevu pod uticajem bakterija koje se prirodno nalaze u našem telu, može ponekad kao nusprodukt fermentacije da izazove nadutost i povećanu količinu gasova, dok kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog creva, može da dovede do problema sa varenjem.
U slučaju da želite da krenete putem zdravlja i zdravlje ishrane – ovaj zaslađivač je nešto što defitinitno treba da uvrstite u vašu dnevnu rutinu, kada su u pitanju priprema slatkih namirnica i slatkih napitaka.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.