Element metal i godišnje doba jesen

Element metal i godišnje doba jesen

Godišnje doba jesen
Jesen je doba berbe, doba sakupljanja zrelih plodova, vreme da se energija sabere, koncentriše i povuče – i to na svim nivoima. Jesen je vreme da se naprave zalihe goriva, snage, tople odeće, vreme da se isplanira i osmisli nadolazeći period zimskog mirovanja. U vreme jeseni sve se u prirodi sakuplja, sabija i povlači svoju suštinu na unutra i na dole. Lišće i voće opadaju, semenke se suše, sokovi u drveću se povlače na unutra i duboko na dole, u koren. Trave i žita gube intenzivnu zelenu boju, postaju sve svetlije i lakše.

"Sile jeseni stvaraju suvoću na  Nebu i metal na zemlji, one vladaju plućima i kožom... nosom, belom bojom i oporim ukusom... Jesen gospodari osećanjem emocionalne boli i sposobnošću da ispuštamo jadikujući, plačni zvuk." (Yellow Emperor's Inner classic - najčuvenija kineska tradicionalna medicinska knjiga, nastala u periodu između V i III veka pre naše ere)

Hrana za jesen
Da bismo pripremili hranu koja dobro odslikava osobine jeseni, treba da budemo svesni plodne ali, istovremeno, i sažimajuće prirode jeseni, njene osobine da se sve kontrakuje, povlači u sebe. Na ove osobine može nas posećati hrana koja je intenzivnijeg, grejućeg ukusa. Metode kuvanja hrane treba da budu takve da hrana bude koncentrisanija, kako bi nam hrana obezbeđivala veću energiju, što je i neophodno u ovoj hladnijoj sezoni.

Pluća su glavni organ ljudskog organizma kojim vlada element metala. Bit hrane primamo čulom mirisa, kroz miris hrane, a miris je povezan sa plućima i sa elementom metalom. Apetit podstičemo toplim mirisom pečene i pržene hrane, a koncentrisanija hrana kao i korenje zgušnjavaju krv, što je dobro za periode hladnijeg vremena.

Jesen je pravi period da se dovedu u red nesređene ili možda čak haotične situacije zaostale iz  prethodne, toplije sezone. Kako bismo stimulisali ovakvu aktivnost u telu i kako bismo se mentalno usredsredili i započeli procese sažimanja i povlačenja u sebe treba da jedemo više kisele hrane. To su na primer hlebovi i peciva od kiselog testa, kiseli kupus, masline, turšija, praziluk, azuki pasulj, čaj od šipka, sirće, sirevi, jogurt, limun, grejpfrut, kisele jabuke, šljive, grožđe. Sa vrlo kiselim namirnicama budite ipak obazrivi, zato što je i veoma male količine kiselog imaju vrlo moćan efekat.

Hranu kuvajte u manje vode, na laganijoj vatri, duže vremena. Ovakav način pripreme sažima, povlači suštinu hrane na unutra. Takođe, gorki i slani ukusi moćno pomiču energiju tela na unutra i na dole; idealno bi bilo da se svi ovi ukusi u ishranu uvode postepeno, kako jesen odmiče. Slana i gorka hrana biće posebno razmatrana u tekstu o zimi.

Suvoća
Kada suva klima prevlada, važno je znati kako da se ublaže njene negativne posledice. Kada je organizam u stanju suvoće, najčešće je to povezano sa stanjem pluća, a može biti posledica neuravnotežene ishrane, prevelike aktivnosti, nepogodne klime, i/ili lošeg funkcionisanja organa. Glavni simptomi stanja suvoće u organizmu su žeđ, suvoća kože, nosa, usta, grla, svrab; mršavi ljudi su često hronično suvi.

Kako bi se pravilno odgovorilo na suvo vreme  kako bi se tretiralo stanje suvoće u organizmu (u bilo koje doba godine), treba pojačati unos hrane koja vlaži organizam: proizvodi od soje (uključujući tofu, tempeh, sojino mleko, spanać, ječam, proso, kruška, jabuka, urma, morske alge, crne i bele pečurke, badem, piment, susam, med (kuvan), ječmeni slad, pirinčani slad, mleko i mlečni proizvodi, jaja, rakovi, kraba, ostrige, školjke, haringa, svinjetina. So ne treba u potpunosti izbaciti, jer korišćenje manjih količina soli vlaži organizam.

Mlečni proizvodi i proizvodi životinjskog porekla više odgovaraju onima čije stanje suvoće prati i slabost, malaksalost i drugi znaci nedostatka*. Stanje suvoće često je rezultat nepovoljnog stanja jin fluida u organizmu, i zato vrlo često mnogi od lekova koji hrane, pomažu jin takođe povoljno utiču i na suvoću. Ljudi sa stanjem suvoće gorku, aromatičnu i/ili hranu koja greje organizam treba da koriste obazrivo, zato što takve namirnice, a tu spadaju i začini i začinsko bilje, suše organizam.

*.U tradicionalnoj kineskoj filosofiji i medicini dva su osnovna principa, jin i jang. Kombinacije njihovih osnovnih karakteristika daju osnovne karakterne i telesne tipove: jin (hladno, unutrašnje, nedostatak) i jang (toplo, spoljašnje, višak). Postoje telesni/zdravstveni tipovi ljudi: oni kojima nedostaje toplote, oni koji imaju višak vlažnosti, oni koji su pregrejani... koristeći određene namirnice i baveći se određenim aktivnostima možemo balansirati prirodne odlike našeg tela.

Harmonična pluća i bolesna pluća
Pluća primaju ki, životnu energiju, iz vazduha i mešaju je sa životnom energijom koje je telo izvuklo iz pojedene hrane. Ova smeša energija i njima pripadajućih hranljivih materija se onda razašilje kroz celo telo, a od naročite je važnosti za zaštitu površina tela (uključujući tu i sluzokožu i, u unutrašnjosti, površinu pluća), od virusa i bakterija i drugih štetnih uticaja. Snaga pluća zavisi od njihove životne energije.

Kada su pluća zdrava njihovu energiju odlikuje sposobnost da se kosoliduje, okupi, zbroji, ujedini i održi snaga protiv bolesti na svim nivoima, uključujući tu i ćelijsku otpornost. Karakter osoba sa zdravim plućima je sledeći: oni deluju usredsređeno, drže se pravca koji su zacrtali, stvaraju red, efikasni su u onome što rade. Koliko se dobro držimo nečega ili koliko lako otpuštamo (događaje, emocije...) možemo posmatrati i kroz emocionalno prianjanje. Debelo crevo je jang organ koji je par plućima, a njegova, plućima očigledno dopunjavajuća, funkcija je otpuštanje svega onog što više nije potrebno. Po načelima kineske medicine otpuštanje se ovde odnosi kako na emocionalni i psihološki nivo, tako i nafizički.

Prianjanje/doslednost kao znak vitalnosti pluća
Ljudi koji imaju zdrava pluća obično se drže svojih principa i ispunjavaju data obećanja i svoje obaveze, ali/a kada vreme dođe da otpuste, napuste vezanost za neku ideju, projekat, osećanje ili odnos oni prepoznaju taj trenutak i otpuštaju – bez emocionalnog pritiska. Oni proživljavaju bol i tugu, ne potiskuju ih, i tako se uskoro razrešavaju i ovih osećaja. Za razliku od njih, ljudi sa slabim plućima gubitak proživljavaju uz pometenost i pokušaj da sabiju tugu, nikada u potpunosti ne otpuštajući ove osećaje. Istovremeno, oni mogu biti i haotični, rastreseni, može se desiti da često gube stvari ili da ih ne bacaju (ispoljavajući nerazumno prianjanje).

Suočavanje i razrešavanje osećaja tuge i boli
Bol i tugovanje su osećaji koji se povezuju uz organ pluća i debelog creva. Bol koji izrazimo i razrešimo jača unutrašnju osnovu zdravlja, a sabijen, neizražen bol ima za posledicu kontrakcije u plućima, što ometa njihovu funkciju i raspršuje njihovu životnu energiju jer pluća postaju pretrpana ovim nerazrešenim problemima. Bukvalno svi koji imaju problema sa plućima i debelim crevom, bez obzira na uzroke tih problema, sigurno imaju neki veliki bol koji su duboko potisnuli. Kada uspemo da razumemo unutrašnje uzroke i logiku potisnutih emocija to onda daje ideju kako da se pristupi rešavanju ovih problema.

Kontrakujuća, sabijajuća snaga boli, ukoliko se koristi konstruktivno, pomaže da se raščisti sve što je suzbijeno: hrabri nas da pogledamo u dubinu duše, da prepoznamo tugu sa kojom se nismo suočili i da je transformišemo, prosto tako što ćemo je postati svesni. Kada podelimo, ispričamo svoju tugu i to može pomoći da se ona raščini. Kada se duboko usredsredimo na neki problem, možemo izlečiti delove tela na kojima bi se inače mogle razviti ozbiljne bolesti. Uznemirujuće emocije i misli mogu se umiriti dubokim, laganim disanjem. Ekspanzivni karakter opore hrane, a toj ukus koji prodire u pluća, može takođe pomoći da se bol raščini.

Fizičke odlike zdravih pluća
Pre nego što pristupimo razmatranju odlika zdravih pluća, korisno je napomenuti i uzeti u obzir i ova tri važna odnosa:
- Kaže se da su pluća otvoren prema nosu, organu čula mirisa. Ovo znači da su sinusi, bronhiji, svi disajni putevi, nos... pod uticajem pluća.
- Zdravlje kože (uključujući i sluzokožu) i njihov imunitet odražavaju i zdravlje pluća.
- Količina i kvalitet sluzi povezan je sa plućima. Osobe sa zdravim plućima imaju uvek lagan, vlažan zaštitini sloj sluzi preko sluzokože što, uz dobro ishranjenu kožu punu snage, odbija sve loše uticaje ekstremnih klimatskih uslova, viruse i dr. Ove osobe su dobro zaštićene od zaraznih bolesti kao što su razne prehlade, grip i, opšte uzev, imaju vrlo dobar imunitet.

Nasuprot tome, i suvoća i preterana količina sluzi na sluzokoži, problemi sa sinusima, zapušen nos, problemi sa plućima i bronhijima, česte prehlade i slaba otpornost na zaraze – svi ovi znaci upućuju na to da pluća ne funkcionišu harmonično.
S obzirom na to da su pluća ta koja životnu energju i hranljive materije upućuje do periferije tela, osobe sa jakim plućima imaju meku, raskošnu kožu i sjajnu kosu. Koža koja je suva, beživotna ili gruba , takođe upućuju na pluća koja nisu u balansu.

Najčešći uzroci poremećaja rada pluća
Osim potisnutog bola, jedan od glavnih uzroka poremećaja zdravlja pluća (i debelog creva) je savremeni način života u kojem ima premalo fizičke aktivnosti. Fizička neaktivnost ima za posledicu slabo disanje i slabu eliminaciju štetnih materija iz organizma.  Probleme pluća, i debelog creva, pogoršava i loša ishrana kao i prejedanje, unošenje nedovoljno dijetetskih vlakana, unošenje previše mesa i drugih proizvoda životnjskog porekla, mlečnih proizvoda i drugih namirnica koji zakrčuju organizam, upotreba narkotika, cigareta, hrane kojoa je preterano hemijski obrađena. Loše navike u ishrani uzrokuju gomilanje sluzi u plućima što onemogućava njihov pravilan rad. Prehlade, alergije, problemi sa sinusima, bronhitis, astma – sve su to neki od problema koji se javljaju kao posledica. Osim toga, i toksini se nagomilavaju u plućima i debelom crevu, te se javlja iscrpljenost, tenzija, problemi sa kožom i kosom, bledilo, slabost. U nastavku teksta preciznije ćemo izložiti simptome bolesnih pluća kao i načine izlečenja . (Sva pitanja vezana za funkcionisanje debelog creva i varenja, njihove bolesti i lečenje, razmatrani su u tekstu o elementu zemlje i godišnjem periodu kasnog leta .)

Najčešći sindromi bolesnih pluća
Prvi sindrom bolesnih pluća, stanje kao što su obična prehlada ili grip, opisuju se u kineskoj tradicionalnoj medicini kao spoljna invazija pluća od strane elementa vetra. Ukoliko se ovakva, spoljna stanja ne razreše ona se dalje razvijaju u stanje vrućine u plućima.

Pluća preopterećena vrućinom obično imaju spoljne simptome kao što su: temperatura sa jezom, crven jezik sa suvom, žutom prevlakom, suv kašalj, kratak dah, bolno grlo, a moguća je takođe i pojava gustog, žuto-zelenog ispljuvka sa gnojem, ili čak sukrvicom. U ovom slučaju u ishranu treba dodati namirnice i lekovito bilje koje ima rashlađujuća svojstva i koje transformiše sluz iz pluća.

Korisne namirnice i lekovit bilje: potočarka, dinja, jabuka, cimet, urme, kruška, breskva, jagoda, citrusi, alge (agari, nori, kelp), pečurke, daikon, repa, šargarepa, bundeva, kuzu, kupus, kineski kupus, karfiol, blitva, papaja i bele pečurke; sanovitac (smrduša, tetrljan) Marrubium vulgare i mišjakinja Stellaria media.

Veći deo ishrane treba da se sastoji od različitih supa. Supe i kaše od prosa, ječma, pirinča su rashlađujuća jela i blagotvorno deluju na stanje vrućine pluća. Nejefikasnije su ipak potočarka i bele pečurke. Korisno je i piti čaj od sanovica i mišjakinje.
Izbegavati: napitke kao što su kaša, alkoholni napici, jagnjetina, piletina, govedina, neke vrste ribe (pastrmka, losos, sardine), sve vrste luka (posebno beli luk), cimet, đumbir, mirođija i druge grejuće i sabijajuće namirnice.

Sluz u plućima se najčešće pojavljuje usled slabog varenja (slaba snaga slezine-pankreasa), a može biti i posledica prejedanja, što isto pospešuje stvaranje sluzi. U svakom slučaju sluz se nakuplja u plućima, a simptomi su kašljanje, kratak dah, zviždanje u plućima ili astma uz pojavu lepljive sluzi. Prevlaka na jeziku je beličasta i masna ukoliko je sluz hladna, a masna i žuta ukoliko je sluz topla. Terapija se sastoji od hrane koja razbija, transformiše i pomaže izbacivanje sluzi.

Korisne namirnice, začini i bilje:  morač (g), peskavica (g), laneno seme (n), kajene (g), potočarka (r), beli luk i drugi lukovi (g), ren (g), repa (n), sveži đumbir (g), rotkva (r), daikon (r), pečurke (n), trave žita (r), alge (r); kopriva (r), podbel (n) i  list divizme (vučji rep) (r). (Namirnice koje imaju rashlađujuću prirodu označene su slovom r, one sa grejućom prirodom označene su slovom g, a neutralne sa n.)

Ishrana bi generalno trebalo da se sastoji od lako svarljivih namirnica koje ne pogoduju nastanku sluzi. To su povrće, voće i izdanci; manje količine mahunarki, žitarica i badema mogu se tolerisati. Najbolje je jesti jednostavne, male obroke. Nabrojane rashlađujuće namirnice koristiti u slučaju tople sluzi; namirnice sa grejućom prirodom treba koristiti u slučaju hladne sluzi; neutralne namirnice mogu se koristiti u oba slučaja. Lekovito bilje i začini mogu se kombinovati u odlične čajeve. Za toplu sluz preporučuje se list divizme (Verbascum thaspus), podbel, kopriva i laneno seme; za hladnu sluz preporučuje se  elecampane root, svež đumbir i peskavica.

Izbegavajte: sve mlečne proizvode, meso sisara, kikiriki, tofu, tempeh, miso, soja sos, sojino mleko i druge proizvode od soje, amazake i druge zaslađivače (osim lista stevije).

Slaba jin energija pluća znači da plućima hronično nedostaje jin enegije, koja hrani i rashlađuje pluća. Slabost jin energije pluća, ili bilo kog drugog organa ukazuje na slabost jin energije bubrega, jer jin energija bubrega hrani i obogaćuje celo telo. Tipični simptomi ovog stanja su: suvi kašalj (nekad sa kapljicama krvi), periodična pojava povišene temperature, žeđ, rumeni obrazi i crvenkast jezik, tople, vruće šake i stopala, noćno znojenje, slab i brz radijalni puls. Leči se hranom koja tonizira jin pluća i bubrega (u brubrezima je koren jina u celom telu).

Korisne namirnice: irska mahovina i druge morske trave, mikroalge spirulina i hlorela, pomorandže, breskve, kruška, jabuka, lubenica, paradajz, banana, boranija, sojino mleko, tofu, tempeh, šećerna trska (i nerafinisani prah soka šećerne trske), pirinčani sirup, lan, puter i drugi mlečni proizvodi, jaja, ostrige, školjke, svinjetina; od lekovitih biljaka to su koren belog sleza, ... koren Solomonovog pečata (divlji đurđevak = pokosnica = zglobača).

Da bi se izlečio nedostatak jin energije pluća potreban je neprekidan, stalan trud. Iz svakodnevne ishrane treba isključiti sve grejuće namirnice i začine. Previše gorčine takođe dodatno suši pluća; bijke kao što su zlatni pečat, maslačak, ehinacea, čičak koristite veoma oprezno, ili ih potpuno isključite iz ishrane. Mlečni proizvodi i jaja su korisni, ali treba da budu odličnog kvaliteta, a  i male količine su sasvim dovoljne.

Najkorisnija biljka, ona koja najviše tonizira od svih jin tonika, je divlji đurđevak – Solomonov pečat Polygonatum officinale. 

Slab ki pluća je hronični, iznurujući poremećaj rada pluća. Simptomi su slabost, zamor, slab glas i ograničenost svakog govorenja, kašalj, kratak dah. Slab ki pluća može biti posledica duge bolesti pluća, pogotovo kod ljudi sa znacima pregrejanosti. Ukupna slabost kija celog organizma takođe može biti uzrok. Koren ki energije organizma nalazi se u nadbubrežnim žlezdama, čija snaga zavisi od hrane  koju unosimo i rada slezine i pankreasa.

Kako bi se ojačao ki pluća treba unositi odgovarajuće namirnice i pripremati ih na način koji če omogućiti njihovu maksimalnu apsorpciju. Korisne namirnice: pirinač, slatki pirinač, ovas, šargarepa, slatki krompir, krompir, sveži đumbir, beli luk, pirinčani sirup, ječmeni slad, haringa; od lekovitih biljaka preporučuju se koren omana (imamo na sajtu), sladić.


Kako zaštititi rad pluća i debelog creva
Znaci slabosti pluća i debelog creva vidljivi su kod velikog broja ljudi: koža im nije sjajna i puna života, u sebi gaje ili skrivaju neki stari bol, čuvaju nezdrave privrženosti nekim ljudima ili događajima iz prošlosti, i lako i često im se javljaju problemi sa sluzi. No ipak, spolja gledano, njihovo stanje nije ozbiljno, a simptomi nisu jasni, izraziti i lako uočljivi.

Ljudi koji upravo saznaju da boluju od raka često prijateljima govore kako nisu nikad bili bolesni, čak ni prehlade nisu imali... U SAD-u ljudi koji nikada nisu bolesni su ili vrlo zdravi ili se u njihovom telu toksini naprosto nakupljaju, talože i kao posledica kasnije se javljaju ozbiljne bolesti.

Preporučuje se blago čišćenje pluća i debelog creva makar jednom godišnje, uz redovnu upotrebu namirnica koje štite ova dva organa. Kako je sve povezano, kao posledica, preraspodela ki energije i hranljivih materija će biti ravnomernija, a biće i manje nezdravih emocionalnih privrženosti. I, što je najvažnije, zdravlje pluća i debelog creva štitiće nas od razvoja ozbiljnih bolesti.


Namirnice koje štite i pročišćuju
Hrana reskog, ljutog, prodornog ukusa: ovakve namirnice naročite pomažu u preraspodeli sluzne, nabijene energije pluća i debelog creva. Naučna istraživanja ukazala su na vrlo mali broj obolelih od raka pluća među Latinoamerikancima pušačima. Dalja istraživanja ukazala su na povezanost upotrebe čili papričica u ishrani i pojave ove vrste raka. Sve crvene ljute namirnice dobre su za rad pluća, ali još je bolje unositi i neke bele namirnice ljutog ukusa, jer je bela boja naročito povezana sa elementom metalom. Tu spadaju razni lukovi, a naročito beli luk, zatim bela repa, đumbir, ren, kupus*, daikon*, repa*, beli biber*. (Rashlađujuće namirnice označene su sa zvezdicom i njih treba upotrebljavati ukoliko ima simptoma pregrejanosti ili slabe jin energije).

Upotreba ljutih namirnica u presnom obliku maksimizuje njihovo delovanje na pokretanje energije. No, ovakve su namirnice delotvorne i ako su malo skuvane, i takve se preporučuju naročito onim akoji pate od stanja nedostatka.
Namirnice koje sadrže sluz važne su za obnovu sluznih membrana pluća i debelog creva. Ove namirnice zamenjuju stare, debele naslage sluzi novim, svežim sluznim materijalom. Najbolje je u tu svrhu koristti morske trave, zatim kombu alge, koren belog sleza, lan, piskavicu.
Tamnozelene i zlatnonarandžaste namirnice bogate su betakarotenom i zato se preporučuju (provitamin A). Provitamin A učestvuje u  zaštiti površina i sluznih membrana. Takođe on podiže periferni imunitet životne energije organizma. Zaključak je mnogih savremenih naučnih studija da beta karoten štiti od raka pluća i debelog creva. Preporučuju se šargarepa, tikva, brokoli, peršun, kelj, repa, potočarka, izdanci pšenice i ječma, mikroalge zelene, plavozelene i zlataste boje, kopriva. Tamnozelene namirnice naročito su važne jer njihov hlorofil uništava viruse i pomaže da se pluća očiste od hemikalija, ugljene prašine, duvanskog dima. Zelena hrana unapređuje varenje proteina i masti koje, kada se koriste u prevelikim količinama, utiču na pojavu raka debelog creva.


Dijetetska vlakna / balasne materije
Namirnice koje sadrže balasne materije pomažu čišćenje pluća i debelog creva i bitno utiču na smanjenje rizika od pojave raka ovih organa. Dijetetska vlakna su nesvarljivi deo namirnica: opna žitarica, kora voća i povrća, ćelijski zidovi povrća.

Bitno je unositi raznovrsne namirnice iz grupa koje smo upravo nabrojali. Ljudi koji imaju neke simptome slabosti pluća i debelog creva trebalo bi da povremeno, par puta godišnje ili u svakom godišnjem dobu  po jednom, poste par dana na povrću i voću. Ovakvi kratki postovi nemaju ekstremne posledice, a preporučuju se svima koji su naklonjeni problemima sa sluzi, bolesnim bledilom, svima koji nisu slabi ili na neki drugi način pate od nedostatka.

Čini se da je element metal najslabiji element kod savremenog čoveka. Određenim aktivnostima i ishranom moguće je očistiti i osnažiti pluća i debelo crevo. Najbolje je napredovati polako i konstantno (osim u slučaju akutnih bolesti). Lepljive naslage povezane sa nerešenim emotivnim pitanjima teško je raščistiti. Kada se sve ono što podržava i hrani ovakve naslage ukloni iz ishrane, lakše se raščišćavaju i sama emotivna pitanja, ali samo ako je proces postepen, zato šte će ekstremni postovi ili druge ekstremne metode imati samo kontraefekat, i napraviće novi disbalans.


PROIZVOD JE DODAT U KORPU
Image of product added to cart