Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Uživanje u slatkišima ne mora uvek da podrazumeva poslastice koje sadrže jaja, mleko ili maslac.
Posni kolači koji se ne peku savršeno su rešenje za domaćice koje cene svoje slobodno vreme, a istovremeno uživaju u ukusima domaće poslastičarnice.
Ako su vam potrebni posni slavski kolači različitih vrsta, ako proslavljate neki drugi značajan događaj ili samo želite da uživate sa svojim bližnjima u večernjoj užini, potrebno je uvek pri ruci da imate jednostavne recepte fantastičnog ukusa.
Za sve koji prate posnu ishranu i za one kojima je potrebna brza i jednostavna poslastica bez paljenja rerne, nudimo praktične savete u sledećem blogu.
Jednostavni recepti posnih kolača koji se ne peku omiljeni su među savremenim, modernim ljudima, kojima uvek nedostaje vremena za sve što žele da sprovedu tokom dana. Ovi kolači su savršeno rešenje za lagane užine ili na brzinu organizovane specijalne prilike.
Bilo da se priređuju za svakodnevne trenutke opuštanja, gala proslave ili kao poslastica za praznike, ovi kolači su praktični i ne zahtevaju uključivanje rerne, veliki trud ni vreme.
Osim toga, oni su hranljivi i veoma često se prave od zdravih sastojaka kao što su orašasti plodovi, suvo voće ili med. To znači da su posni kolači zdravija alternativa klasičnim slatkišima.
Pripremanje posnih kolača svodi se na jednostavno mešanje potrebnih sastojaka i ostavljanje da se oni stegnu neko vreme u frižideru. Tako se čuvaju prirodne arome svakog sastojka, dok je ukus kremast, osvežavajući, pun i očaravajući.
Nije samo ukus posnih kolača ono što oduševljava svakog ko ih proba. Dekorativni izgled na tanjiru, takođe, dodaje šarm i boje svakom događaju na kom ćete ih poslužiti.
Za brze posne kolače koji se ne peku nisu potrebne čarobne kulinarske veštine ili predznanje o poslastičarstvu. Dovoljna je vaša želja da dobijete prelep kolačić koji će vaši gosti i ukućani obožavati.
Dajemo vam nekoliko saveta i trikova koji će vam biti od koristi za postizanje savršenih rezultata.
Najpopularniji recepti brzih posnih kolača koji ne zahtevaju pečenje su posne čokoladne kuglice, rolat sa keksom i orasima, energetske pločice od suvog voća i meda, kao i osvežavajuće torte sa kokosom ili kikiriki puterom.
U nastavku vam dajemo recepte za ove očaravajuće poslastice. Svaki od ovih kolača ne samo da je ukusan, već je i praktičan. Može se spremiti unapred i poslužiti za svaku priliku.
Posne čokoladne kuglice
Sastojci:
200 g mlevenih oraha
100 g posnog keksa
100 g suvog grožđa
2 kašike kakao praha
3 kašike meda
100 g posne čokolade za jelo i kuvanje
Priprema:
Pomešajte mlevene orahe, posni keks, suvo grožđe i kakao.
Dodajte med i istopljenu čokoladu, sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Formirajte kuglice željene veličine.
Stavite ih u frižider na 2-3 sata da se stegnu.
Po želji, kuglice možete uvaljati u kokosovo brašno ili još malo kakao praha.
Posni rolat sa keksom i orasima
Sastojci:
200 g posnog keksa
100 g mlevenih oraha
50 g posne čokolade za jelo i kuvanje
2 kašike meda
100 ml vode
1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Keks izmrvite u krupne komade i stavite u posudu.
U posebnoj posudi pomešajte istopljenu čokoladu, med, vanilu i vodu, pa ovu smesu prelijte preko keksa.
Dodajte mlevene orahe i sve dobro izmešajte.
Na veliku tacnu rasporedite smesu i uvijte u rolat.
Stavite rolat u frižider na 2-3 sata da se stegne, pa ga secite na kolutove pre serviranja.
Energetske pločice od suvog voća i orašastih plodova
Sastojci:
100 g suvih šljiva
100 g suvog grožđa
50 g badema
50 g oraha
1 kašičica meda
2 kašičice posnog keksa
Priprema:
Suve šljive i grožđe sitno iseckajte, a orahe i bademe sameljite.
U blenderu ili secku sjedinite sve sastojke – suvo voće, orahe, bademe, med i posni keks.
Dobijenu smesu prebacite u posudu, poravnajte i pritisnite.
Ostavite u frižideru 2-3 sata, a zatim isecite na pločice.
Poslužite kao zdravu užinu ili dezert.
Posna torta sa kokosom
Sastojci:
200 g mlevenog keksa
100 g kokosovog brašna
100 g posne čokolade za jelo i kuvanje
100 ml biljnog mleka
3 kašike meda
2 kašičice vanilin šećera
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte mleveni keks, kokos, vanilu i med.
Dodajte istopljenu čokoladu i biljno mleko, pa dobro izmešajte dok ne dobijete gustu smesu.
Stavite smesu u kalup sa papirom za pečenje i poravnajte.
Ostavite tortu u frižideru da se stegne, oko 4-5 sati.
Pre služenja, tortu možete posuti dodatnim kokosovim brašnom za lepši izgled.
Ovo su samo neki predlozi za brze posne kolače koji se ne peku, a savršeno se uklapaju u različite prilike. Svaki od ovih recepata možete modifikovati i menjati u skladu sa vašim afinitetima. Uživajte u degustaciji i lakoći pripreme.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.